Gå direkt till innehåll Gå direkt till menyn

Vad tycker du om vår webbplats? Svara gärna på vår korta undersökning.

Pension för egenföretagare

Om du har enskild firma eller aktiebolag måste du själv ansvara för att du tjänar in till din pension.

Du som inte är anställd måste ha koll på vad du behöver betala in för din kommande pension. Samma sak gäller för dig som är anställd och även har ett eget företag. 

Lönen du betalar ut till dig själv, eller överskottet du får från din enskilda firma, och sedan skattar för gör att du tjänar in till din allmänna pension. Din allmänna pension är beroende av hur mycket du betalat in till Skatteverket via skatter och avgifter.

Enskild näringsverksamhet: Ditt överskott är pensionsgrundande. Om du sänker ditt överskott genom till exempel avdrag så sänks det belopp som din kommande pension beräknas ifrån.

Aktiebolag: Du måste ta ut lön från företaget för att få en pensionsgrundande inkomst. Aktieutdelning är inte är pensionsgrundande.

Ta ansvar för att tjäna in till din pension

Ta ut lön eller överskott: En grundförutsättning för att du ska kunna tillgodoräkna dig en allmän pension är att du tar ut lön eller överskott.

Betala in avgifter och skatter: Det finns två olika pensionsavgifter du behöver betala som företagare. Dessa skatter och avgifter ger dig allmän pension:

  • Ålderspensionsavgiften ingår i de egenavgifter som du betalar till Skatteverket som företagare.
  • Den allmänna pensionsavgiften som du får tillgodoräkna dig i och med att du betalar skatt på din lön eller ditt överskott.

Om du har enskild näringsverksamhet betalar du in ålderspensionsavgift på 10,21 procent av överskottet i din aktiva näringsverksamhet. Överskottet beräknas genom att ta skillnaden mellan inkomster och utgifter minus schablonavdrag för egenavgifter på maximalt 25 procent av överskottet. Överskottet kan jämföras med lön för en anställd.

Du får du också tillgodoräkna dig den allmänna pensionsavgiften, precis som vanliga löntagare. Den är 7 procent av den lön du skattar för.

Pensionsmyndigheten reder ut begreppen

Som företagare måste du själv ansvara för att du tjänar in till din pension. För att du ska få samma pension som om du vore anställd behöver du ta ut lön eller överskott samt betala in avgifter och skatter. Du behöver också spara själv för att kompensera för den tjänstepension som de flesta anställda får.

Information för frilansande konstnärer och företagande

Yrkesverksam konstnärer frilansar ofta genom eget företag, enskild firma eller aktiebolag. Många samarbetar med andra frilansare i föreningsform. Här kan du läsa om olika sätt att arbeta som konstnär.