Gå direkt till innehåll Gå direkt till menyn

Vad tycker du om vår webbplats? Svara gärna på vår korta undersökning.

Enskild firma

När du driver din konstnärliga verksamhet genom en enskild firma kallas du för enskild näringsidkare. Du är personligen ansvarig för företagets alla skyldigheter och rättigheter.

En enskild firma kan bara drivas av en person. Ditt personnummer är företagets organisationsnummer. Firman är inte en så kallad  juridisk person, som exempelvis ett aktiebolag.

En enskild firma bör registreras hos Bolagsverket, men det finns inget krav på detta. Du deklarerar inkomsten du får genom din enskilda firma tillsammans med din privata deklaration på en särskild blankett. Du är personligen ansvarig för företagets alla skyldigheter och rättigheter som till exempel skulder och ingångna avtal. Det är alltså du som privatperson och inte företaget som exempelvis hyr en lokal eller kan vara part i en domstolsprocess.

Fördelen med enskild firma är att administrationen är enkel och billig. Det finns vissa gynnsamma moms- och skatteregler som endast gäller för enskild firma annars är de olika företagsformerna i princip likvärdiga skattemässigt sett.

Nackdelen är att det kan vara svårt att förstå skillnaden mellan företagets pengar och dina egna pengar, eftersom den enskilda firman inte är en egen juridisk person. System och regler för sjuk- och föräldrapenning, pensionen och a-kassa är främst anpassade till anställda. Därför är det viktigt att du läser på vad som gäller när du startar och driver enskild firma.

Via länkarna kan du läsa mer om skatter, bokföring, moms och avdrag för dig som konstnär med enskild firma.

Andra myndigheters information om enskild firma

Verksamt.se

På verksamt.se finns både information och digitala tjänster för den som startar eller driver enskild firma eller företag.

Skatteverket

På Skatteverkets hemsida finns mer information om skatter för den som driver kulturell verksamhet genom enskild firma.

Försäkringskassan

Här kan du läsa om det som gäller för enskild firma och Försäkringskassan.