Gå direkt till innehåll Gå direkt till menyn

Vi vill veta vad just du tycker! Svara gärna på vår korta webbundersökning.

Aktiebolag

Ett aktiebolag kan ägas av en eller flera delägare. Aktiebolaget är en egen juridisk person och betalar inkomstskatt. Aktiebolag förkortas AB.

Här har vi samlat den viktigaste informationen för dig som är yrkesverksam konstnär och som ska starta eller driver aktiebolag. Läs mer om aktiebolag via länkarna på den här sidan.

Ett aktiebolag ska vara registrerat hos Bolagsverket. Du behöver satsa ett visst kapital för att starta aktiebolag och du blir ägare eller delägare av aktiebolaget.

Det finns en klar skiljelinje mellan dig som ägare av företaget och själva företaget. Ditt personliga ansvar som ägare av bolaget är begränsat och det enda du i princip kan förlora är det satsade aktiekapitalet.  Som aktieägare finns det även möjlighet att få utdelning på dina aktier. Bolaget kan ha en eller flera ägare.

Det krävs mer administration i ett aktiebolag än i enskild firma. Även de minsta aktiebolagen ska upprätta en årsredovisning varje år och skicka in den till Bolagsverket.

Lön, skatt och trygghetssystem

Som arbetande ägare i bolaget är du anställd i ditt aktiebolag och kan ta ut lön. När du tar ut lön från ditt räknas det som en anställning både vad gäller skatter och ersättningar från Försäkringskassan, som sjuk- och föräldrapenning.

Med ett aktiebolag uppstår det sällan skattemässiga överraskningar eftersom bolaget drar skatt när du tar ut lön och betalar in den till Skatteverket.  Det betyder att trygghetssystemet har enkla och tydliga regler att följa när det gäller rättigheter till ersättningar och stöd om du bir sjuk, blir förälder eller går i pension . Du kan också ha skattefri friskvård genom ditt aktiebolag.

Fåmansföretag

De flesta konstnärer som har ett aktiebolag driver ett så kallat fåmansföretag. Det betyder att företaget inte har revisionsplikt. Det behöver alltså inte granskas av en godkänd eller auktoriserad revisor. Läs mer via länken till Skatteverket.

Andra myndigheters information och tjänster om att starta och driva aktiebolag

Verksamt.se

Tjänster och information för dig som vill starta eller driver företag – verksamt.se

Bolagsverket

Bolagsverket registrerar företag och ändringar i företag samt tar emot årsredovisningar.