Gå direkt till innehåll Gå direkt till menyn

Vi vill veta vad just du tycker! Svara gärna på vår korta webbundersökning.

Vanliga former för företagande

Olika typer av företag och samarbetsformer för konstnärligt yrkesverksamma.

Här har vi samlat information om företags- och samarbetsformer för konstnärligt yrkesverksamma.  

De vanligaste företagsformerna för konstnärer är enskild firma (enskild näringsidkare) och aktiebolag. Har du ett aktiebolag är du anställd i ditt eget företag.

Många konstnärer är soloföretagare. Det betyder att du ensam ansvarar för hela företagets drift och verksamhet.

Som egenföretagare är det vanligt att du är godkänd för F-skatt. Då ansvarar du för att betala in din preliminärskatt och egenavgifter på ersättning för utfört arbete. Din uppdragsgivare ska inte dra av skatt eller betala arbetsgivaravgifter på ersättningen om du är godkänd för F-skatt.  Om du också har inkomst från en anställning, tillsvidare eller tillfällig, kan du ansöka om att vara godkänd för F-skatt och samtidigt ha kvar din A-skatt. Då ska din arbetsgivare betala in preliminärskatt och arbetsgivaravgifter på din lön till Skatteverket, men du är själv ansvarig för att betala in din preliminärskatt och egenavgifter på ersättning för arbete som du utfört i din näringsverksamhet.

Samarbetar du med andra är ekonomisk eller ideell förening alternativ.  Du och dina partners kan då ha varsitt eget företag och era samarbeten samlas i föreningsformen.