Gå direkt till innehåll Gå direkt till menyn

Vad tycker du om vår webbplats? Svara gärna på vår korta undersökning.

Frilansande konstnärer och företagande

Här beskriver vi övergripande hur du som yrkesverksam konstnär kan frilansa genom eget företag, enskild firma eller aktiebolag. Många konstnärer kombinerar även eget företag på deltid och en anställning på deltid.

Vi tar även upp hur du kan samarbeta med andra frilansare i föreningsform och hur du kan göra om du vill ta endast enstaka frilansuppdrag.

Du kan läsa mer om att starta och driva företag i Konstnärsnämndens handbok Företagsplanering för konstnärligt yrkesverksamma. Där finns vägledning till dig som är konstnär och har ett företag eller funderar på att starta ett. Du hittar svar på frågor som: Vilken företagsform passar mig? Hur bokför jag? Vilka skatter betalar jag som företagare? Hur fungerar trygghetssystemen för företagare?

Läs mer om vad du som yrkesverksam konstnär ska tänka på när du startar eller driver företag, följ länkarna nedanför.

Mer relevant information för att starta och driva företag

Avveckla ett företag eller en förening

Vill du sälja ditt företag eller avsluta det på något annat sätt? Hur du gör beror på vilken företagsform du har. Läs mer om detta på Verksamt.

En guide om GDPR

Alla som driver ett företag eller en ekonomisk förening måste följa dataskyddsförordningen (GDPR). Integritetsskyddsmyndigheten och Tillväxtverket har tagit fram en guide som stöd