Till Startsidan(Snabbkommando: Alt+ 1)
Startsida / Internationella utbyten och resor för musikkonstnärer

Internationella utbyten och resor för musikkonstnärer


Foto: Oskar ZanderMats Holmquist dirigerar storband på Fashing
2021-12-10
Komponisten och storbandsarrangören Mats Holmquist är ett av flera exempel på musikkonstnärer som fått Konstnärsnämndens bidrag för internationellt utbyte med omvärlden och som nu reser västerut till USA.
Mats reser i slutet på maj till Austin (TX) i USA där han har valts ut presentera sin konst på ett symposium organiserat av International Association of Jazz Composers. I samband med resan planeras en eller flera konserter tillsammans med den amerikanske trumpetaren Randy Brecker. De gjorde så sent som i september 2021 en veckas turné i Danmark tillsammans med Aarhus Jazz Orchestra.

Exempel på andra utbyten och resor

Musikern och komponisten Nicole Touma från Stockholm med artistnamnet Eylie reser till Los Angeles i USA för att samarbeta med andra musiker, komponister och producenter.

Jens Lekman från Göteborg reser till USA för en turné där han planerar att spela med lokala ungdomsorkestrar i ca 10-15 städer. Han fick beviljat stöd för samma turné 2020 men fick avstå stödet då pandemin gjorde att turnén ställdes in.

Musikern och komponisten Sofia Talvik från Svanesund reser även hon till USA för turné under våren i samarbete med Sautee Nacoochee Community Association. Totalt kommer turnén omfatta cirka 25 konserter.

Komponisten Marie Samuelsson från Stockholm reser till Seattle i delstaten Washington där The Sound Ensemble ska uruppföra ett av hennes stycken. Hon ska samtidigt göra en workshop på Seattle Musikuniversitet.

Kort om Konstnärsnämndens beslut

Sammanlagt fördelas vid detta beslutstillfälle 538 000 kronor till trettionio musikkonstnärer och utbyten planeras att genomföras med arton olika länder. Totalt har 66 ansökningar har behandlats med ett sammanlagt sökt belopp på 1,4 miljoner kronor.

Bidrag ges till utbyten med länder på fem kontinenter.

En förteckning över beviljade bidrag finns på Konstnärsnämndens hemsida www.konstnarsnamnden.se.

Kontaktinformation: Hasse Lindgren
hasse.lindgren@konstnarsnamnden.se; telefon (direkt) 08-506 550 79
 
Uppdaterad: 2021-12-10 Tipsa om sidan

 

  • Adress: Konstnärsnämnden, Maria skolgata 83, 2 tr, 118 53 Stockholm
  • Telefon: 08 - 506 550 00
  • E-post: info@konstnarsnamnden.se