Till Startsidan(Snabbkommando: Alt+ 1)
Startsida / Årets stipendiater 2021

Årets stipendiater 2021

GoranKajfes.jpeg
Foto: Matilda Rahm

Musik - Goran Kajfeš
Med jazzens allra finaste nyfikenhet som utgångspunkt skapar Goran sin lika tidlösa som samtida musikaliska värld. Med influenser från vitt skilda platser och sammanhang som vid första anblick inte tycks kunna höra samman, hittar han ett självklart samspel med trumpeten, kompositionerna och medmusikerna. På sin väg inspirerar han oss andra att våga oss ut på nya, okända, musikaliska resor.

NikiTsappos.jpeg
Foto: Damien Paillard

Dans - Niki Tsappos
Med en stark individualitet och aldrig sviktande energi både på och bakom scenen är Niki Tsappos utan tvekan Sveriges främsta representant inom street- och hiphopdansen. Hon är en innovativ pionjär som dansare, domare och pedagog. Hon har banat väg för otaliga andra inom fältet och öppnat upp möjligheter för fler kvinnor att ta plats på scenen. En teknisk förmåga utan gränser vars rörelsespråk förtrollar betraktaren i mötet mellan explosivitet och hänförande skörhet.

IngelaOlsson.jpeg
Foto: Patrick Müller

Teater - Ingela Olsson
Ingela Olssons gestaltning är både rå och estetisk, fysisk och genomlevd, alltid som ett kärl för texten. Aldrig tvärtom. Hennes repliker är både plötsliga och självklara och skär genom bruset som en varning, både uppfordrande och lugnande på samma gång. Lyssna! Hon är en utpräglad ensembleskådespelare som många gånger också stått fram som en solitär, alltid beredd, alltid överraskande, alltid drabbande. När hon som människans ställföreträdare på scen gestaltar livets svårigheter, tar hon en del av tyngden från åskådarens axlar och gör livet lättare att leva.

ChristineOdlund.jpeg
Foto: Sofia Johansson

Bild - Christine Ödlund
Christine Ödlunds konstnärskap undersöker gränslandet mellan det synliga och det osynliga, mellan det påtagliga och det knappt förnimbara. I sina verk framträder konstnären som en, i bästa bemärkelse, forskare inom färg och form, ljud och rörelse. Hon sammanfogar beprövad vetenskap med esoterisk kunskap till konstverk där pendlingen mellan makro- och mikronivåer är genomgående och kopplingen till magisk realism samsas med en tydlig redovisning av objektets egen struktur. Med stor känslighet och en osviklig förmåga att fånga biologiska signaler får hon oss att erfara en unik värld där växter kommunicerar med varandra och vibrationer skakar om vedertagna uppfattningar om tillvaron.
RoyAndersson.jpeg
Foto: Beatrice Lundborg/TT Nyhetsbyrån

Film - Roy Andersson
Roy Andersson skapar med en stor noggrannhet rum där scener och berättelser gestaltar människans prövningar. Där fogas filmens alla element samman till ett personligt och unikt uttryck. Roy Anderssons filmer går sina egna vägar och betraktar längs resan människans villkor i vardagen och samhället. I den filmvärlden ryms både allvar och humor, i spelet däremellan uppstår oförglömlig konst som i slutändan leder filmerna hem till ny publik världen över.

Mycket.jpeg 
Foto:  Myra Wippler

Form -  MYCKET
Kollektivet MYCKET har utvecklat en unik konstnärlig forskningspraktik och är en nyskapande röst som berikar och omvandlar privata och offentliga rum. Influerade av gränslandet mellan den byggda miljön och den betraktande individen skapar formgivarna och arkitekterna i kollektivet gränsöverskridande och maximalistiska former som speglar en utopi såväl som verkligheten. I hjärtat av deras arbeten finns en hantverksskicklighet och gestaltningslust som är ostoppbar.

 
Uppdaterad: 2021-09-20 Tipsa om sidan

 

  • Adress: c/o Konstnärsnämnden, Maria skolgata 83, 2 tr, 118 53 Stockholm
  • Telefon: 08 - 506 550 00
  • E-post: info@konstnarsnamnden.se