Till Startsidan(Snabbkommando: Alt+ 1)
Startsida / Oona Nelson

Oona Nelson

On-line residens 4 augusti - 31 oktober 2020


Född 1961 i San Francisco, USA. Bor och arbetar i San Francisco Bay Area.

Jag bor och arbetar i San Francisco Bay Area. Mina föräldrar är konstnärer och jag växte upp omgiven av kreativa människor. En beprövad väg har funnits för mig redan från barnsben. Jag har en kandidatexamen i film från San Francisco Art Institute och en masterexamen i Time Arts från School of Art Institute of Chicago. Jag har medverkat i ett drygt 50-tal grupp- och separatutställningar. Förra året deltog jag i utställningar i San Francisco, Los Angeles och Delft. För tillfället arbetar jag med att producera en mängd verk för en större utställning eller utställningsserie.

Collage/målningar, fotografi och interaktiva gester

Sedan 2014 har mitt konstnärskap rört sig kring att undersöka och kritisera olika sidor av konsumtion, överflöd och förruttnelse. I min verksamhet blandar jag influenser från konsthistorien och samtida bekvämlighets- och överflödskult med motsvarande miljöhot och förvrängda värdesystem. Jag försöker balansera det groteska mot det vackra.

Jag arbetar ofta med fotografi och Photoshop. Slutresultatet är originella fotobaserade montage (collagemålningar) eller digitalutskrifter. Jag arrangerar dessutom performativa sammankomster. Interaktiva gester med champagnetorn, brinnande drinkar, praktpjäser av levande insekter, matkandelabrar o s v. Jag släpar alltid runt på grejer och ber om tjänster. Jag ägnar massor med tid åt att leta rekvisita, reka platser, bära matkassar, bygga intrikat scenografi, bränna målningar, arbeta med ruttnande mat, sy dräkter, fotografera hundar, blanda litervis med låtsasblod, samarbeta med vänner och städa upp enorma kökkenmöddingar. Jag har oftast heltidsjobb, så det är en otrolig lyx för mig att arbeta med konst oavbrutet tack vare Iaspis-stipendiet, i kontakt med andra kreativa personer.

www.oonanelson.com
 

Uppdaterad: 2020-08-19 Tipsa om sidan

 

  • Adress: Iaspis, Konstnärsnämnden Maria skolgata 83, 2 tr, SE-118 53 Stockholm
  • Telefon: +46 (0)8 - 506 550 00
  • E-post: info@iaspis.se