Till Startsidan(Snabbkommando: Alt+ 1)
Startsida / 3,6 miljoner till projekt inom dans

3,6 miljoner till projekt inom dans


Fotograf: Glasses'n beard photographyFoto: Simon Wiborn får projektbidrag för att färdigställa verket Anatomy of Power
2020-03-05
Konstnärsnämnden fördelar 3,6 miljoner till 28 dansare, koreografer och cirkusartister i olika faser av sin yrkesbana för produktioner, utvecklingsarbeten och förstudier. Urvalet vittnar om en bredd av teman, uttryck, och format. Inom dans behandlas även ansökningar från verksamma inom samtida cirkus.
Bland de beviljade projekten återfinns flera konstnärer som arbetar konstområdesöverskridande. Dansaren och koreografen Linnea Martinsson, tillika musiker under artistnamnet Lune, skapar en föreställning som förenar popmusikens direkta tilltal och den smala danskonstens abstraktion. Koreografen, dansaren och akrobaten Simon Wiborn färdigställer duon Anatomy of Power som undersöker intimitet i en hybrid mellan samtida dans och akrobatik. Elisabeth Raymond, med bakgrund inom dans, cirkus, film och bildkonst producerar en kortfilm med koppling till miljöfrågor i havet.

Bland projekt som riktas till en ung publik beviljas Kroppsklubbens interaktiva dansföreställning FOF genom Lisa Nilsson och Räserbyråns sceniska tolkning av boken Färgernas ljud genom Per Sacklén.

Utanför storstadsregionerna beviljas Stina Nilssons projekt Cirkla, ett nomadiskt dansverk som gästar konsthallar och museum i Jönköpings län. I Dalarna får Daniella Eriksson stöd för att utveckla ett konstnärligt format som riktar sig till dansovana publikgrupper.

22 procent av omgångens 129 ansökningar bifalles, med belopp som varierar mellan 60 000 och 200 000 kronor. Dansare, koreografer och cirkusartister baserade i Dalarna, Jönköping, Skåne, Stockholm, Södermanland och Västra Götaland får därmed stöd för projekt som kommer olika delar av landet till del.

Lista över beviljade projekt
Läs mer om projektbidrag inom dans
 
Uppdaterad: 2020-03-10 Tipsa om sidan

 

  • Adress: Konstnärsnämnden, Maria skolgata 83, 2 tr, 118 53 Stockholm
  • Telefon: 08 - 506 550 00
  • E-post: info@konstnarsnamnden.se