Till Startsidan(Snabbkommando: Alt+ 1)
Startsida / Xavier de Luca

Xavier de Luca

Expertbesök i Stockholm 17 – 23 januari 2020


Xavier de Luca
(Barcelona, 1980) är utbildad inom samtidskonst, fotografi och kulturadministration. Han är för närvarande chefscurator vid Fundació Suñol och grundare och direktör för Jiser Reflexions Mediterrànies.

Intresset för konstnärligt skapade i Medelhavsområdet väcktes vid en vistelse i Tunis 2004, där de Luca var med och organiserade Journées Cinématographiques of Carthage.

Tillsammans med några andra konstnärer grundande han 2005 i Tunisien Jiser Reflexions Mediterrànies, en förening som arbetar med konstnärliga projekt och vars målsättning är att främja rörligheten bland unga konstnärer, uppmuntra till skapande, dela med sig av konstnärliga förslag och initiativ och sprida dem i Medelhavsområdet. Några bra exempel är konstnärskonferensen ”Perceptions de la Ville” (2006) och det pågående projektet ”Résidences de Création BCN>TNS>ALG”, som startade 2010.

Som ett resultat av sina nära band med Tunisien har Xavier de Luca genomfört analyser av landets kulturpolitik som publicerats i vetenskapliga tidskrifter. Han har också deltagit i panelsamtal och riktat in sig på den roll som olika sociala och kulturella initiativ och rörelser spelar inom de politiska förändringarna som skett i Tunisien.

Under perioden 2012-2017 samarbetade Jiser aktivt med andra föreningar och kulturaktörer i Medelhavsområdet i plattformen Trans­Cultural Dialogues. I november 2014 organiserade plattformen den tvärdisciplinära festivalen ”DJART ’14” i Alger. I september 2016 organiserade och samordnade TCD projektet el Medreb som bedrev forskning om övergivna byggnader i stadsdelen El Hamma i Alger, och undersökte dess sociala, arkitektoniska och historiska kontexter.
Sedan 2017 har Jiser en lokal i stadsdelen Poblenou i Barcelona, där publika aktiviteter äger rum och där lokala konstnärer och kulturutövare och gäster från olika städer i Medelhavsområdet träffas och genomför program som Taula / طاولة, och MURAL/LOCAL.

Relevanta länkar:
Jisers webbplats:   www.jiser.org
YouTube-kanal:  www.youtube.com/user/JISER10
Fundació Suñol:  www.fundaciosunol.org
 
 

Uppdaterad: 2020-01-07 Tipsa om sidan

 

  • Adress: Iaspis, Konstnärsnämnden Maria skolgata 83, 2 tr, SE-118 53 Stockholm
  • Telefon: +46 (0)8 - 506 550 00
  • E-post: info@iaspis.se