Till Startsidan(Snabbkommando: Alt+ 1)
Startsida / 3,3 MILJONER TILL NYA MUSIKPROJEKT

3,3 miljoner till nya musikprojekt


Foto: Basem NabhanOsama Derbas
2019-12-18
Musikern och komponisten Osama Derbas musikföreställning A day in Aleppo, körverket Shapes sounds of choir och Tonsatta tecken för de minsta, som tar det lilla barnet på allvar är exempel på projekt som får bidrag. Konstnärsnämnden delar ut närmare 3,3 miljoner kronor till utvecklingsprojekt inom musik.
Konstnärsnämndens bidrag för utvecklingsprojekt går till professionella musiker och komponister. Pengarna används bland annat till konsert- och kompositionsprojekt.
Exempel på konstnärer som får bidrag
I projektet A day in Aleppo, skapar musikern Osama Derbas från Göteborg en föreställning som tecknar ett porträtt av den krigsdrabbade stadens rika kultur, och framförallt den unika Mwashahat musiken. Aleppo är den äldsta staden i människans historia som fortfarande är bebodd, nu hårt drabbat av det syriska inbördeskriget. Målet med musikföreställningen är att bevara, förvalta och utveckla traditionen från Aleppo i mötet med samtida improvisationsmusiker och en publik i Sverige. Osama vill väva samman stadens historia och kultur för att skapa en kontrast till nyhetsrapporteringen om den krigsdrabbade staden.

Musikern Lars Ydgren från Skärholmen i Stockholm får bidrag för att tillsammans med dj:n och musikern David Giese, också från Stockholm, i projektet Zintetisator arbeta fram ny elektronisk/akustisk romsk musik från Rumänien och östra Balkan. Musiken är en blandning mellan akustiskt spel på saxofon och klarinett och elektronisk musik. I projektet ingår närstudier av musik från området och eget komponerande.

I projektet Tonsatta tecken för de minsta skall musikern och komponisten Karin Westberg från Järvsö tillsammans med komponisterna Britta Forslund Hägersten i Stockholm, Sara Ohlzon från Farsta i Stockholm, Madeleine Wittmark, från Hägersten i Stockholm, och Cecilia Eurenius, från Falun, skapa musik som tar det lilla barnet på allvar och bjuder in till musikalisk och kommunikativ delaktighet. Musiken ska arrangeras, filmas och spridas genom turnerande verksamhet och digitala kanaler.

Komponisten Irya Gmeyner från Malmö får bidrag för att tillsammans med musikern och komponisten Martin Hederos, från Stockholm, komponera musik till körverket Shapes of Sounds Choir, en ljudvärld bestående av röster, orglar, cello och beats. Med verket vill de lyfta fram klassisk kör i rampljuset och visa att den kan vara engagerande, nyskapade, berörande och tillgänglig. Kören leds av Cecilia Martin Löf och riktar sig till alla i åldern 20 till 70 år med körvana eller en stark ambition och önskan att få sjunga i kör.

Om Konstnärsnämndens bidrag för projekt

Konstnärsnämnden fördelar bidrag för utvecklingsprojekt till professionella musiker och komponister i olika delar av landet. Bidragen stödjer initiativ inom ett brett spektrum av musikaliska uttryck och de beviljade projekten består av såväl konsert- och fonogramproduktion, kompositions-, arrangerings- och utvecklingsprojekt. I denna ansökningsomgång har 151 projektansökningar behandlats med ett sammanlagt sökt belopp på 63 721 151 kronor. 

Läs mer om projektbidrag inom musik på vår webbplats.

En förteckning över beviljade bidrag återfinns på Konstnärsnämndens hemsida http://www.konstnarsnamnden.se/.
Kontaktinformation:
Magnus Lemark, handläggare Musik
magnus.lemark@konstnarsnamnden.se
telefon (direkt) 08-506 550 69
 
Uppdaterad: 2019-12-20 Tipsa om sidan

 

  • Adress: Konstnärsnämnden, Maria skolgata 83, 2 tr, 118 53 Stockholm
  • Telefon: 08 - 506 550 00
  • E-post: info@konstnarsnamnden.se