Till Startsidan(Snabbkommando: Alt+ 1)
Startsida / Internationella bidrag till bild- och formområdet

Internationella bidrag till bild- och formområdet

2019-12-17
I årets fjärde fördelning av Internationella kulturutbyten och resebidrag beviljades 73 ansökningar till ett sammanlagt belopp om 1 813 000 kronor
En av de sökande som beviljats bidrag är fotografen Jens Olof Lasthein som bjöds in att medverka på en utställning på HIPfest, Hull International Photography festival i Hull, England. Han återvände till staden efter drygt 25 år för att visa bilderna av tre bröder som han fotograferade redan 1991.

Kenny, Mark och Stuart Humphrey var så kallade rag’n’bone-men som åkte omkring i staden med häst och vagn och samlade in metallskrot och möbler från privatpersoner som de sedan sålde vidare till skrotupplag och secondhand-affärer.

Utställning på puben Brickmakers Arms
Utställningen var ett samarbete med Alan Raw på HIPfest och Steve Gill, pubägare på Brickmakers Arms, där utställningen visades.

Jens Olof Lasthein skriver ”Utställningen liknade ingen annan jag haft. Samtidigt blev det en av mina bästa upplevelser […]. Att komma tillbaka såhär ett halvt liv senare och upptäcka hur betydelsefulla mina bilder varit även för dem var både överraskande och bekräftande. Det satte många saker i perspektiv, både vad angår min fotografiska metod och synsätt, bilders betydelse på många plan, samt sättet att umgås med dem man fotograferar. För i botten av glädjen över att nu se sig själva/sina föräldrar/vänner/syskon på väggen låg minnet av de veckor vi hade hängt med varandra, som för dem tydligen hade varit en lika varm upplevelse som den hade varit för mig.”

Formgivaren Sara Kaaman medverkar  vid symposiet Glossary of Undisciplined Design
Formgivaren Sara Kaaman beviljades bidrag för att medverka och presentera en föreläsning vid symposiet Glossary of Undisciplined Design i Leipzig.

Sara Kaaman skriver ”som grafisk formgivare baserad i Sverige med en praktik som närmar sig ett utforskande och researchbaserat arbete så är mitt internationella nätverk extremt viktigt”. "Glossary of Undisciplined Design" är avsedd att vara ett verktyg i en samhällskritisk och feministisk kunskapsproduktion, att ge förebilder och understryka en alternativ historiografi inom grafisk design. Symposiet arrangeras av Rebecca Stephany och Anja Kaiser.

Kort om bidragsformen Internationella kulturutbyten och resebidrag
Bidragen gäller både utbyten i utlandet såväl som när konstnärer i Sverige bjuder internationella kollegor för samarbeten i Sverige. Besluten fattades av Bildkonstnärsfonden delegation för Iaspis den 27 november.
Läs mer om Internationella kulturutbyten och resebidrag

Beviljade bidrag 2019-11-27

 
 
Uppdaterad: 2019-12-18 Tipsa om sidan

 

  • Adress: Konstnärsnämnden, Maria skolgata 83, 2 tr, 118 53 Stockholm
  • Telefon: 08 - 506 550 00
  • E-post: info@konstnarsnamnden.se