Till Startsidan(Snabbkommando: Alt+ 1)
Startsida / Liv Strömquist får Konstnärsnämndens Stora stipendium

Liv Strömquist får Konstnärsnämndens Stora stipendium


Fotograf: Annika von HausswolffLiv Strömquist mottagare av Stora stipendiet 2019
2019-11-28
Bildkonstnärsfonden har beslutat att tilldela serieskaparen Liv Strömquist 2019 års Stora stipendium på 300 000 kronor.
Stipendiet tilldelas en aktiv konstnär som med en mycket hög konstnärlig kvalitet har stor betydelse för nya generationer av konstnärer.

Bildkonstnärsfondens motivering lyder:
Konstnärsnämndens Stora stipendium tilldelas år 2019 Liv Strömquist för hennes sylvassa satir över samhällets absurditeter. I främst serieformatet, men även i konst, teater, poddradio och film, dissekerar hon med avundsvärd precision angelägna ämnen som sexistiska strukturer, maktfullkomlighet och klimatskepticism. Hon gräver i vetenskapliga, historiska och populärkulturella källor och omsätter fynden till hejdlös komik, sprängfylld av häpnadsväckande fakta och dräpande egna analyser. Liv Strömquists stilbildande uttryck går över generationsgränser och bidrar till hennes position som en kombinerad folk- och opinionsbildare av högsta rang.
Liv Strömquist är född 1978 och bosatt i Malmö. Hon har flera uppmärksammade seriealbum bakom sig men har också medverkat i flera poddar, radio- och tv-program samt skrivit manus till teater och film.

Stipendiet kommer att överlämnas den 12 december kl 17:30 på Konstnärsnämnden i samband med ett Iaspis glöggmingel som pågår mellan kl 16:00 och kl 19:00. Välkommen att delta!

I samband med utdelningen publiceras en skrift om Liv Strömquist med text av Linnéa Franz och Emilia Hasselquist Langefors och bilder av Annika von Hausswolff.

Mer information om stipendiet och tidigare mottagare finns på http://www.konstnarsnamnden.se/Stora_stipendiet
 
Uppdaterad: 2019-11-28 Tipsa om sidan

 

  • Adress: Konstnärsnämnden, Maria skolgata 83, 2 tr, 118 53 Stockholm
  • Telefon: 08 - 506 550 00
  • E-post: info@konstnarsnamnden.se