Till Startsidan(Snabbkommando: Alt+ 1)
Startsida / Internationella bidrag till bild- och formområdet

Internationella bidrag till bild- och formområdet

2019-10-22
I årets tredje fördelning av Internationella kulturutbyten och resebidrag beviljades 92 ansökningar till ett sammanlagt belopp om 1 880 000 kronor. Bidragen gäller både utbyten i utlandet såväl som när konstnärer i Sverige bjuder internationella kollegor för samarbeten i Sverige. Besluten fattades av Bildkonstnärsfonden delegation för Iaspis den 4 oktober.
Isa Bergh Lopes Da Costa
En av de sökande som beviljades bidrag är arkitekt Isa Bergh Lopes Da Costa som åker på en arbetsvistelse till Guinea-Bissau. Isa Bergh Lopes Da Costa är en nyutexaminerad frilansande arkitekt med ett djupt intresse för Design & buildprojekt. Hon gick ut masterprogrammet på Arkitektskolan på Kungliga Tekniska Högskolan under våren 2019 och i sitt examensarbete ritade hon en skola åt en lokal organisation som stödjer unga tjejers utbildning i Guinea-Bissau.
Bidraget från Konstnärsnämnden möjliggör en längre arbetsvistelse där hon kan presentera och fortsätta arbetet. Designprocessen grundar sig på lokalbefolkningens deltagande och användning av lokala material och den kunskap som finns på platsen. Målet är att hon även ska bistå byggnadsfasen.

Isa Bergh Lopes Da Costa skriver: ”Genom att bygga det vi ritar tror jag att vi som arkitekter kan få en mer helgjuten förståelse av projektet där plats, material och konstruktion kan mötas. Det mest lärorika för mig har varit att besöka ett byggt projekt några månader efter att den förförande ”pinterestbilden” är klickad. Först där tror jag att vi kan lära oss vad som faktiskt fungerade och inte och vad vi vill ta med oss till kommande projekt.”

Sandra Praun och glaskonstnären Yoko Yamano
Grafiska formgivaren Sandra Praun och glaskonstnären Yoko Yamano beviljades medel för att resa till Japan. Gemensamt gör de en utställning och presentation på bokgalleriet Morioka Shoten i Tokyo. Sandra Praun är grafisk designer, främst med inriktning på konstböcker. I Tokyo visar hon boken Noir, ett forskningsarbete i miniformat inom vilket hon har samlat in 1001 namn för svart, undersökt vad namnen refererar till och sammanställt de otaliga associationstrådarna.

Yoko Yamano kommer att visa objekt i svart glas, gjort på ett recept som Sthlm glas experimenterat fram. Utöver utställningen i Tokyo har Yamano två separatutställningar i Hiroshima och Niigata där hon främst ställer ut bruksglas.
 
Uppdaterad: 2019-10-22 Tipsa om sidan

 

  • Adress: Konstnärsnämnden, Maria skolgata 83, 2 tr, 118 53 Stockholm
  • Telefon: 08 - 506 550 00
  • E-post: info@konstnarsnamnden.se