Till Startsidan(Snabbkommando: Alt+ 1)
Startsida / Rachel Tess tilldelas Konstnärsnämndens Birgit Cullberg-stipendium 2019

Rachel Tess tilldelas Konstnärsnämndens Birgit Cullberg-stipendium 2019


Fotograf: Michael MazzolaRachel Tess i sitt verk Souvenir, ett mobilt rum för dans och koreografi, på Wanås Konst.
2019-08-21
Årets Birgit Cullberg-stipendium tilldelas koreografen Rachel Tess. Stipendiet är på 100 000 kronor och delas ut i Malmö den 11 september.
Birgit Cullberg-stipendiet tilldelas i år Rachel Tess, amerikansk koreograf och dansare verksam i Sverige sedan 2005. I samband med att hon etablerade sig i Skåne 2013 grundade hon MARC (Milvus Artistic Research Center), en plattform där dansare, koreografer och performancekonstnärer får möjlighet att undersöka och utveckla sina praktiker. Rachel Tess är även knuten till Wanås Konst som affilierad curator med ansvar för dans inom satsningen Live Art, och ordförande i ÖSKG (Östra Skånes Konstnärsgrupp) som arrangerar populära Konstrundan på Österlen.

Motivering:

I sitt koreografiska arbete bygger Rachel Tess taktila rum som låter oss växa inåt, utåt och mot varandra. Utifrån undran om hur vi skulle tillbringa tiden tillsammans under världens allra sista solnedgång skapade hon i sitt senaste verk Any number of sunsets... ett poetiskt landskap mitt i en avig horisont.

Rachel Tess arbetar ständigt med att hitta nya arenor för dansen som konstform. Hon söker sig utanför de etablerade scenerna och möter istället publiken på oväntade platser där hon agerar som möjliggörare, pedagog och apostel för danskonsten - inte minst på den skånska landsbygden. I sann Birgit Cullberg-anda gör hon det komplexa tillgängligt och begripligt.

Stipendieutdelningen äger rum den 11 september 2019 i samband med att Rachel Tess visar sitt verk Any Number of Sunsets… på Dansstationen i Malmö. Stipendiet delas ut av Anna Söderbäck, Konstnärsnämndens direktör.

Stipendiet omfattar 100 000 kronor och delas ut årligen sedan 1999, då det instiftades av regeringen i samband med Birgit Cullbergs nittioårsdag, till stöd för en ung koreograf.

Läs mer om Birgit Cullberg-stipendiet och tidigare stipendiater.
 
Uppdaterad: 2019-09-26 Tipsa om sidan

 

  • Adress: Konstnärsnämnden, Maria skolgata 83, 2 tr, 118 53 Stockholm
  • Telefon: 08 - 506 550 00
  • E-post: info@konstnarsnamnden.se