Till Startsidan(Snabbkommando: Alt+ 1)
Startsida / Svenskt deltagande på Performa i New York

Svenskt deltagande på Performa i New York

2019-08-13
Fyra svenska konstnärer är inbjudna att medverka på världens främsta performancefestival – Performa. År 2019 är Sverige och Taiwan fokusländer.
Performancebiennalen Performa, grundades 2004 i New York och är sannolikt världens främsta festival för performance i det offentliga rummet. Sedan några år tillbaka organiserar Performa Pavilion without Walls - en möjlighet att presentera ny konst av hög kvalitet från olika länder. Under 2019 är Sverige och Taiwan i fokus.

De svenska performancekonstnärerna Tarik Kiswanson, Lap-See Lam, Éva Mag och Ylva Snöfrid är alla inbjudna att producera nya verk i samband med Performa 19.

Att Sverige blir fokusland är resultatet av en gemensam avsiktsförklaring från Iaspis/Konstnärsnämnden, Kulturrådet, Sveriges generalkonsulat i New York och Sveriges ambassad i Washington. Finansiering kommer från Iaspis/Konstnärsnämnden, Barbro Osher Pro Suecia Foundation och Kulturrådet, som stödjer samarbete med Bonniers Konsthall i Stockholm, Hallands Konstmuseum i Halmstad och ICIA – Institute for Contemporary Ideas and Art i Göteborg som också koordinerar det svenska deltagande.
Lap-See Lams deltagande möjliggörs genom samarbete mellan Performa och Kungl. Konsthögskolan i Stockholm.

Performa 19 pågår från 1 – 24 november 2019.

Läs mer >>

Se Performas pressrelease >>

Svensk-palestinska bildkonstnären Tarik Kiswanson (född 1986 i Sverige, bosatt i Frankrike) är känd för sina utsökt eleganta och upplevelsebaserade skulpturer. Till svenska paviljongen har han bjudit in en grupp elvaåringar från New York som ska framföra Kiswansons egna lyriska texter som består av hans barndomstankar om att bli vuxen i geografisk förskingring i en turbulent samtid. Ylva Snöfrid (född 1974 i Sverige) suddar ut gränsen mellan konstnärskap och vardagsliv i ytterst personliga feministiska texter, teckningar och målningar. Hon omvandlar en hemliknande miljö med performanceritualer inspirerade av barndomsupplevelser – och med referenser till Hilma af Klint, Waldorfpedagogik, Joseph Beuys och Bauhaus. Éva Mag (född 1979 i Rumänien) arbetar främst med tyg och lera. I samarbete med en koreograf utforskar hon här rörelsedynamiken mellan kroppar och föremål i ett verk för 20 dansare, gymnaster och akrobater och 20 skulpturer i Judson Church Gym. Slutligen presenterar video- och installationskonstnären Lap-See Lam (född 1990 i Sverige, bosatt i Stockholm) en live-performance med inslag av Virtual Reality, genomsyrad av de språk- och välkomstsritualer hon observerat i familjens kinarestaurang i Sverige. Verket är en betraktelse över hur identitet i den kinesiska diasporan byggs upp kring myter, populärkultur och fiktion.

 
Uppdaterad: 2019-08-15 Tipsa om sidan

 

  • Adress: IASPIS, Konstnärsnämnden Maria skolgata 83, 2 tr, SE-118 53 Stockholm
  • Telefon: +46 (0)8 - 506 550 00
  • E-post: info@iaspis.se