Till Startsidan(Snabbkommando: Alt+ 1)
Startsida / Internationella bidrag till musikområdet

Internationella bidrag till musikområdet


Foto: Amanda AndréasNaoko Sakata
2019-06-19
Fyra gånger om året fördelar Konstnärsnämnden bidrag till resor och internationellt kulturutbyte för musiker och komponister inom musikkonsten. Vid årets andra fördelning beviljas 68 ansökningar till ett sammanlagt belopp av 825 000 kronor.
De beviljade bidragen avser såväl utbyten i andra länder som inbjudningar av utländska musiker till Sverige. Syftet med resorna är till huvuddelen konserter, men även arbetsvistelser, workshops och internationella turnéer.

Bland de konstnärer som fått bidrag finns till exempel musikern och komponisten Naoko Sakata (Göteborg) som får bidrag för att resa till Japan och spela som duo tillsammans med trumslagaren Shinya Fukumori på en sommarturné.

Musikern Marie Stockmar Becker (Malmö) får ett bidrag för att göra en turné i Italien under september. Hon kommer att göra spelningar tillsammans med den italienska cembalospelaren Ilara Macedonio.

Komponisterna Jenny Hettne (Årsta) och Madeleine Isaksson (Châtenay-Malabry) får bidrag för att resa till Sydkorea och delta i en kurs för komponister i koreanska instrument och koreansk musik och kultur anordnat av Sori Choi och Arts Council Korea. Hennes verk "Trio" för koreanskt slagverk, piano och violin kommer även att uppföras.

Musikern/komponisten José Gil Pinera Leygoniel (Malmö) erhåller ett bidrag för att bjuda in några latinamerikanska musiker för en Sverigeturné.

Musikerna och komponisterna Zoi Efstathiou (Borensberg) och Egil Kalman (Köpenhamn) har fått ett bidrag för en resa till Grekland och för att på Contemporary Music Research Center KSYME i Aten, komponera ett stycke för den legendariska synten EMS Synthi 100.

Totalt har 120 ansökningar behandlats med ett sammanlagt sökt belopp på cirka 2 miljoner kronor. Vid motsvarande fördelningstillfälle förra året behandlades sammanlagt 146 ansökningar.

Bidrag ges till utbyten med 32 olika länder på sex kontinenter.

En förteckning över beviljade bidrag finns på Konstnärsnämndens hemsida www.konstnarsnamnden.se.

Kontaktinformation: Hasse Lindgren
hasse.lindgren@konstnarsnamnden.se; telefon (direkt) 08-506 550 79
 
Uppdaterad: 2019-06-19 Tipsa om sidan

 

  • Adress: Konstnärsnämnden, Maria skolgata 83, 2 tr, 118 53 Stockholm
  • Telefon: 08 - 506 550 00
  • E-post: info@konstnarsnamnden.se