Till Startsidan(Snabbkommando: Alt+ 1)
Startsida / Internationella bidrag till bild- och formområdet

Internationella bidrag till bild- och formområdet


Foto: Dana Bishop-RootWe Will) Open With You, General Sisters, Williams College Museum of Art, November 2018
2019-06-12
I årets andra fördelning av Internationella kulturutbyten och resebidrag beviljades 73 ansökningar till ett sammanlagt belopp om 1 509 000 kronor (1 267 000 kr i internationellt kulturutbyte utlandet, 83 000 kr i internationellt kulturutbyte i Sverige och 159 000 kr i resebidrag). Bidragen gäller både utbyten i utlandet såväl som när konstnärer i Sverige bjuder internationella kollegor för samarbeten i Sverige. Besluten fattades av Bildkonstnärsfonden delegation för Iaspis den 23 maj.
Bildkonstnären Mar Fjell beviljades medel för att bjuda in konstnärerna bakom General Sisters (Ginger Brooks Takahashi och Dana Bishop-Root) från North Braddock i USA till Hökarängen i Stockholm. De inbjudna konstnärerna kommer under sin vistelse använda Konsthall C’s verksamhet, lokaler, arkiv och närområde som arbetsplats och arbetsmaterial. Genom ett publikt program, curerat av Mar Fjell och bildkonstnären Malin Arnell, kommer General Sisters konstnärliga verksamhet att aktivera lokalerna, inbjuda till deltagande i samtal och görande, samt lyfta frågor kring ekologisk och ekonomisk hållbarhet på såväl lokal, regional som internationell nivå.

Bildkonstnären Katarina Pirak Sikku som är baserad i Jokkmokk beviljades medel för att delta i en utställning på National Museum in Wroclaw i Polen. Tre konstnärer som arbetar med arkiv och rasbiologi från olika utgångspunkter kommer i utställningen att visa verk som åskådliggör rasbiologin som den praktiserades av Svenska Statens institut för rasbiologi (1922-1958) och Institut für Deutsche Ostarbeit (1940-1945).

Arkitekterna Gunilla Westerlind och José Hernandez Vargas beviljades medel för tre veckors arbetsvistelse hos de Italienska 3D‐printutvecklarna Wasp 3D, en verksamhet som syftar till att kombinera hållbara material och innovativa lösningar inom additiv tillverkning. Wasp’s 3D‐printteknik innefattar olika biomaterial och keramik samt storskalig 3D‐printing där de bland annat tillverkat ett hus med material enbart från byggplatsen i projektet ”zero‐mile home”. Deras bas utanför Bologna är ett centrum för forskning och utveckling med projekt som ofta genomförs samarbete med konstutövare/konstformer. Westerlind och Hernandez Vargas kommer tillsammans med Wasp 3D att genomföra ett projekt som går ut på att utveckla tillämpningen av arkitekternas designmetod för additiv tillverkning av keramiska material.

Se förteckning över samtliga beviljade bidragen
 
Uppdaterad: 2019-06-12 Tipsa om sidan

 

  • Adress: Konstnärsnämnden, Maria skolgata 83, 2 tr, 118 53 Stockholm
  • Telefon: 08 - 506 550 00
  • E-post: info@konstnarsnamnden.se