Till Startsidan(Snabbkommando: Alt+ 1)
Startsida / Filmregissören Marcus Lindeen får Konstnärsnämndens

Filmregissören Marcus Lindeen får Konstnärsnämndens Mai Zetterling stipendium


Hervé Véronèse/Centre PompidouMarcus Lindeen är årets Mai Zetterling-stipendiat.
2019-01-25
Årets Mai Zetterling-stipendiat är regissören Marcus Lindeen. Stipendiet omfattar 200 000 kr och är ett av Sveriges största stipendium till en kort- eller dokumentärfilmare.
Mai Zetterling-stipendiet ska ges till ”en filmregissör med hög konstnärlig kvalitet som vidgar gränserna för kort- eller dokumentärfilm”.

Under året har Marcus Lindeen blivit uppmärksammad för dokumentärfilmen ”Flotten”, och han har även tidigare haft framgångar med sina nyskapande teater- och filmproduktioner, exempelvis ”Ångrarna”.

Stipendiet delas ut på Göteborg Filmfestivals invigning den 25 januari
av Bengt Toll, ordförande för Konstnärsnämndens arbetsgrupp för teater och film.

Ur motiveringen:
”… Genom att skapa ett begränsat och kontrollerbart utrymme för sig själv och de medverkande, där man tillsammans både återskapar och kastar nytt ljus över de verkliga händelserna, öppnar han upp ett helt eget spår där den dokumentära filmen känns ny och gränslös.” 

Om stipendiaten
Marcus Lindeen är dramatiker och regissör och arbetar med både film och teater. Hans debutfilm Ångrarna vann både en Guldbagge, tv-priset Kristallen och Prix Europa för bästa dokumentärfilm 2010. Året efter prisades hans andra film Accidentes Gloriosos på filmfestivalen i Venedig. Kortfilmen Dear Director hade premiär 2015 och vann pris  på filmfestivalen i Locarno. Hans senaste film Flotten som Marcus arbetat med under fem år, hade premiär 2018, har redan vunnit flera internationella festivalpriser bl. a som bästa film på CPH:DOX. Under 2019 kommer filmen att lanseras på bio i Frankrike, England, Schweiz och USA. Scenografin till filmen har också blivit en interaktiv konstinstallation som ställts ut både på Centre Pompidou i Paris och på Kunsthal Charlottenborg i Köpenhamn.

Marcus Lindeen är utbildad på Dramatiska Institutets regilinje för teater och har efter det skrivit och regisserat ett flertal pjäser för bland annat Dramaten, Riksteatern och Stockholm Stadsteater. Hans teaterarbeten har också presenterats utomlands på bland annat Schaubühne i Berlin, Nationalteatret i Oslo och Teatro Helénico i Mexico City. I november 2018 regisserade han en fransk version av sin egen pjäs Wild Minds för Comédie de Caen i Normandie, där han även arbetar på en ny pjäs med premiär nästa år.

Marcus Lindeen är även doktorand på Stockholms Konstnärliga Högskola där han genomför ett forskningsarbete kring att arbeta med dokumentärfilm i studiomiljö. www.marcuslindeen.com

Tidigare Mai Zetterling-stipendiater:
Jonas Odell, 2018
Ahang Bashi, 2017
Linda Västrik, 2016
Måns Månsson, 2015
Ester Martin Bergsmark, 2014
Mia Engberg, 2013
Erik Gandini, 2012
David Aronowitch och Hanna Heilborn, 2011
Karin Westerlund, 2010
Nahid Persson, 2009
Inget stipendium delades ut 2008
Ola Simonsson och Johannes Stjärne Nilsson, 2007
Lena Einhorn, 2006
 
Uppdaterad: 2019-01-28 Tipsa om sidan

 

  • Adress: Konstnärsnämnden, Maria skolgata 83, 2 tr, 118 53 Stockholm
  • Telefon: 08 - 506 550 00
  • E-post: info@konstnarsnamnden.se