Till Startsidan(Snabbkommando: Alt+ 1)
Startsida / Internationella bidrag till musikområdet

Internationella bidrag till musikområdet


Fotograf: Nadja HallströmKomponisten Shida Shahabi får ett bidrag för att genomföra en turné i Storbritannien
2018-10-18
Fyra gånger om året fördelar Konstnärsnämnden bidrag till resor och internationellt kulturutbyte för musiker och komponister inom musikkonsten. Vid årets tredje fördelning beviljas 43 ansökningar till ett sammanlagt belopp av 512 000 kronor.
De beviljade bidragen avser såväl utbyten i andra länder som inbjudningar av utländska musiker till Sverige. Syftet med resorna är till huvuddelen konserter, men även arbetsvistelser, workshops och internationella turnéer.

Bland de konstnärer som fått bidrag finns till exempel komponisten Shida Shahabi får ett bidrag för en turné i Storbritannien som lanserar samlingsskivan The Sea At The End Of Her String där hon medverkar. Under fyradagarsturnén ges konserter i Brighton, Bristol, London och Faversham.

Sångerskan Anna Ottertun och gitarristen och komponisten Robert Svärd får bidrag för att tillsammans med danskompaniet Enkidu resa till Sulemaniya, Irak för ett kulturutbyte med lokala dansare, ett teaterkompani och musiker i form av både workshops och en offentlig föreställning.

Cellisten Johanna Dahl får bidrag för ett pågående samarbete med den amerikanska koreografen Sidra Bell och hennes kompani med föreställningen Mönster Outside, som nu ska ges på Emems Auditorium i Muncie, Indiana, USA.

Musikern och komponisten Henrik Rylander får ett bidrag för att ge en konsert med improviserad elektronisk musik konsert på Rivoli-teatern i Porto, Portugal i duon Saturn and the Sun.

Pianisten Erik Jansson och sångaren Jäje Johansson har fått bidrag för att resa till Mexiko och medverka vid den årliga Doña Pancha-festivalen i Guadalajara.

Musikern och komponisten Julia Öjbrant får ett bidrag för att resa till Japan för att skriva, musicera och spela in musik med hjälp av japanska musiker med fokus på mötet mellan japansk traditionell musik och skandinavisk indiepop som skall resultera i en fullängdsskiva.

Totalt har 93 ansökningar behandlats med ett sammanlagt sökt belopp på cirka 1,7 miljoner kronor. Vid motsvarande fördelningstillfälle förra året behandlades sammanlagt 118 ansökningar.

Bidrag ges till utbyten med 23 olika länder på fem kontinenter.
En förteckning över beviljade bidrag finns på Konstnärsnämndens hemsida hittar du här

Kontaktinformation:
Hasse Lindgren
hasse.lindgren@konstnarsnamnden.se
telefon (direkt) 08-506 550 79
 
Uppdaterad: 2018-10-18 Tipsa om sidan

 

  • Adress: Konstnärsnämnden, Maria skolgata 83, 2 tr, 118 53 Stockholm
  • Telefon: 08 - 506 550 00
  • E-post: info@konstnarsnamnden.se