Till Startsidan(Snabbkommando: Alt+ 1)
Startsida / Tre nya långtidsstipendiater utsedda inom teater, dans och musik

Årets långtidsstipendiater utsedda inom bild och form, teater, dans och musik


http://www.arabiskateatern.se/ 2018-10-09
Konstnärsnämnden har tilldelat skådespelaren Helen Al-Janabi, musikern Svante Henryson och koreografen Halla Ólafsdóttir var sitt 10-årigt långtidsstipendium. Långtidsstipendierna inom bild och form för 2018 tilldelas Sissi Westerberg, Jussi Ojala och Joanna Rytel.
Ett långtidsstipendium är Konstnärsnämndens mest omfattande stipendium till enskilda konstnärer. Stipendiet motsvarar tre prisbasbelopp per år, 2018 innebär det 136 500 kronor före skatt. De konstnärer som erhåller stipendiet har under en längre tid bidragit till utvecklingen inom sina respektive områden. Avsikten med ett 10-årigt stipendium är att ge en arbetsmässig trygghet för att kunna utveckla den konstnärliga verksamheten.

Helen Al-Janabi, Stockholm (teater)
Helen Al-Janabi är en arabisktalande skådespelare. Hon är utbildad på Syriens teaterhögskola och född i Damaskus. Sedan 2009 är hon bosatt i Sverige.
2015 grundade Helen Al-Janabi Arabiska Teatern där hon nu är konstnärlig ledare. Den lille prinsen på arabiska var gruppens första uppsättning, den turnerade i hela landet och mötte många arabisktalande på både större och mindre orter. Arabiska teatern spelar även dockföreställningar och har genomfört många workshops med en arabisktalande barnpublik.

Sissi, Cecilia Westerberg, Rejmyre (bildkonst)
Sissi Westerberg är utbildad i metallformgivning vid Konstfack och har även studerat vid Bezalel Academy of Arts i Jerusalem. Westerberg har en bakgrund inom metallformgivning och smyckekonst, men rör sig fritt mellan olika hantverkstekniker. Hon använder kroppen både som redskap och objekt för att utforska ideal och föreställningar, ofta med en feministisk utgångpunkt och inte sällan genom platsspecifika installationer. Westerberg har bidragit till att utveckla det svenska konsthantverket i en ny riktning och har blivit en samlande kraft inom sin generation. Sedan 2009 leder Westerberg Reymyre Art Lab tillsammans med Daniel Peltz.

Jussi Ojala, Skara (bildkonst)
Jussi Ojala är utbildad i keramik på Leksands Folkhögskola. I Ojalas stengods blir glasyrer och deras detaljrika skiftningar till egna världar att gå på upptäcktsfärd i. Med särpräglad glasyrteknik och eget formspråk har Ojala mutat in ett eget område inom den samtida keramiken. Hans kärva stubbar och grenhögar i stengods har förnyat den naturavbildande traditionen inom konsthantverket. Ojalas keramik finns representerad i samlingar både i Sverige och internationellt.

Joanna Rytel, Stockholm (bildkonst)
Joanna Rytel har studerat vid Högskolan för fotografi och film i Göteborg samt vid Konstfack i Stockholm. Hon har utvecklat ett komplext konstnärskap som pekar på vår tids angelägna frågor kring kön, makt och identitet. Rytel har sedan hon och Fia-Stina Sandlund rusade in på Fröken Sverige scenen med sitt gubbslemsplakat i direktsändning 2001 provocerat mot allt vad god smak och andra förtryckande strukturer heter. Rytel står på den ensamma mammans sida som vill ha ett vidlyftigt och äventyrligt sexliv skildrat med en skabrös och avväpnande humor. Hon har med sina animerade filmer utvecklat sitt alldeles egna uttryck.

Svante Henryson, Stockholm (musik)
Svante Henryson är kontrabasist och har studerat vid Ingesunds Musikhögskola och Musikaliska Akademien i Prag. Som tonåring var han medlem i Oslo Filharmoniske Orkester och efter solodebuten blev han orkesterns solokontrabasist.  Han har spelat hårdrock med Yngwie Malmsteen och många andra kända musiker i olika genrer, och erhållit priser både inom klassisk musik samt inom jazzmusik. Det senaste priset var Nordiska Rådets Musikpris 2015.

Halla Ólafsdóttir, Bagarmossen (dans)   
Halla Ólafsdóttir är utbildad på Balettakademin och på Dans-och cirkushögskolan i Stockholm. Hon är född på Island. Halla Ólafsdóttir arbetar inom samtida koreografi och förknippas med verk som görs feministiskt och kollektivt. Mest uppmärksammad är hon med verket Beauty and the Beast, ett samarbete med Amanda Apetrea. Verket utgår från myten om rockstjärnan med starka uttryck. Föreställningen har turnerat i Sverige och blivit prisbelönt, den vann bland annat Prix Jardin d'Europe Awards 2013. 2017 gjorde Ólafsdóttir och Apetrea föreställningen DEAD på samma gränstänjande tema.

Om Långtidsstipendierna
De första långtidsstipendierna inrättades av regeringen 1992. Sedan dess har antalet ökat från 15 till 126 stycken. Stipendierna delas ut av Konstnärsnämnden och Författarfonden. 

De 10-åriga stipendierna inom Bild- och formområdet för 2018 kommer att beslutas den 15 oktober. Inom film delas inget långtidsstipendium ut i år.

Här kan du se vilka som är nuvarande 10-åriga långtidsstipendiater
Kontakt
Cecilia Langemark, enhetschef
cecilia.langemark@konstnarsnamnden.se
 
Uppdaterad: 2018-10-30 Tipsa om sidan

 

  • Adress: Konstnärsnämnden, Maria skolgata 83, 2 tr, 118 53 Stockholm
  • Telefon: 08 - 506 550 00
  • E-post: info@konstnarsnamnden.se