Till Startsidan(Snabbkommando: Alt+ 1)
Startsida / Höstens beslut om resebidrag och internationella kulturutbyten inom teater och film

Höstens beslut om resebidrag och internationella kulturutbyten inom teater och film


Fotograf: Martin SkoogMimaren Maria Selander, här i föreställningen Eli och Rio, har fått ett resebidrag till Berlin.
2018-10-05
Mimaren Maria Selander är en av de som får stöd när totalt 826 000 kronor fördelades till 75 teater- och filmkonstnärer vid beslut den 1 oktober.
En särskild utlysning om resebidrag till Berlin ledde till ett stort antal ansökningar för olika typer av arbetsvistelser i Berlin, och Maria Selander får ett resebidrag samt ett boende i Berlin för att fördjupa sig i mimträning. Även teaterregissören Olof Runsten och filmaren Marika Hejdebäck beviljas en vistelse inklusive boende i Berlin.

Jason Diakité, även känd som Timbuktu, får bidrag för att åka till New York där han på Harlem Stage ska presentera sin föreställning ”En droppe midnatt” i ett showcase för eventuell USA-turné.

Sofia Rönnegård och Åsa Berglund Cowburn i moment:teater får tillsammans med fem kollegor resebidrag till Berlin för att förbereda uppsättningen av ”Den babyloniska skökan och andra dåliga kvinnor”. 

Nio filmare beviljas internationellt kulturutbyte för att åka till olika filmfestivaler. Bland de som får bidrag finns Joanna Rytel som ska visa kortfilmen ”Stay-ups” i Ryssland på filmfestivalen Message to man, och Cecilia Björk som ska visa dokumentären ”En bra vecka för demokratin ” på American-Scandinavian Foundation i New York.

Se vilka som beviljats bidrag:
TEATER
FILM

Inom teaterområdet inkom 65 ansökningar varav 44 beviljades, och inom film inkom 93 ansökningar varav 32 beviljades.

Inom film fördelades 47 % av bidragen till kvinnor och 53 % till män, och inom teater 52 % till kvinnor och 48 % till män.

Konstnärsnämndens resebidrag och bidrag till internationella kulturutbyten syftar till att ge ökade möjligheter till exempelvis samarbeten, fortbildning, research och gästspel samt för inbjudan av konstnärer till Sverige.

Kontakt:
Tina Pettersson
Handläggare
tina.pettersson@konstnarsnamnden.se 
+46 (0)8 506 550 00

 
Uppdaterad: 2018-10-05 Tipsa om sidan

 

  • Adress: Konstnärsnämnden, Maria skolgata 83, 2 tr, 118 53 Stockholm
  • Telefon: 08 - 506 550 00
  • E-post: info@konstnarsnamnden.se