Till Startsidan(Snabbkommando: Alt+ 1)
Startsida / Maria Johansson

Maria Johansson

Residensstipendiat i Stockholm 1 oktober 2018 - 31 mars 2019
 

Maria Johansson
(SWE), f. 1979 i Halland) har masterexamen från Konstfack, Keramik och Glas, 2009. Verksam i Stockholm.

Johanssons fascination för händiga och uppfinningsrika personer från uppväxten i byn Nordanå bygger hennes konstnärskap. Hon samlar, letar, demonterar, konstruerar, kombinerar, numrerar, arkiverar och använder igen. Skulpturerna som kallas Föremål bär på berättelsen om klassresan; från uppväxten i arbetarklass, till det nya livet och det inte helt okomplicerade mötet med kultursfären. Föremålen har ingen funktion i praktisk mening, de både hyllar och kritiserar det materiella samhället. Johansson designar inte funktion, utan tankar om funktion, habegär och konsumtion.
Under 12 år byggdes ”samlingen av de perfekta föremålen”. Då de inte fanns att finna gjorde hon dem själv… Etthundrafemtioåtta Föremål består samlingen av. I pågående konstprojekt ikläder Johansson sig rollen som arkivarie och arbetar med att dokumentera samlingen på olika sätt. Under tiden på Iaspis kommer arbetet med en fotobok att påbörjas.

Johansson har visat sina verk på bl.a. Rian designmuseum, The Glass Factory och blås&knåda. Medverkat i flertalet grupputställningar bl.a i London, Tokyo, Bergen, Taipei, Gdynia och Prag, samt i Sverige på Göteborgs Konsthall, ArcDes, Stadsmuseet i Stockholm, Form Design Center och Konsthantverkarna. Inköpt av Statens konstråd, Röhsska museet och Rian designmuseum.

http://www.mariajohansson.se

https://www.instagram.com/artbymariajohansson

Videointervju med Maria Johansson >>
 

Uppdaterad: 2019-03-15 Tipsa om sidan

 

  • Adress: Iaspis, Konstnärsnämnden Maria skolgata 83, 2 tr, SE-118 53 Stockholm
  • Telefon: +46 (0)8 - 506 550 00
  • E-post: info@iaspis.se