Till Startsidan(Snabbkommando: Alt+ 1)
Startsida / Sorawit Songsataya

Sorawit Songsataya

Residensstipendiat i Stockholm 3 april - 29 juli 2018
Sorawit Songsataya är främst intresserad av konsthantverk, textil, handgjorda föremål och datorteknik. Hans praktik tar sin form i gränssnittet mellan digitaliserat arbete och traditionellt hantverk. Med hjälp av film och animering, skulptur, nya medier samt syntetiska och organiska material undersöker konstnären vad man idag lägger i begreppet ”görande”: hur politiska och historiska dimensioner påverkar görandet, i val av material, forskningsmetoder och presentationssätt. Hans videoverk med handgjorda och maskinframställda skulpturala föremål lyfter fram arbetets fysikalitet där förhållandet mellan det visuella och det kroppsliga intensifieras genom materialiseringsprocessen; från 3D-animationer till 3D-printade maskin- och handgjorda föremål.
Materialitet, arbete och subjektivitetsproduktion blandas ihop när görandeprocessen pluraliseras i ett nät av det mänskliga och icke-mänskliga, det naturliga och det syntetiska, det historiska och det fiktiva. Songsataya arbetar med organiska material som lera, ullfibrer och naturligt garn i en praktik som förkroppsligar det gripbara som en ursprunglig form samtidigt som konstnärskapet spänner över digitala modaliteter i en ansträngning för att syntetisera och förstå den nya materialismen (Delanda), naturkultur (Haraway) och det nomadiska subjektet (Braidotti). Dessa filosofiska fält som undersöker koncept som tid, materia, fysik och subjektivitet kan betraktas som sammankopplade med ursprungliga uppfattningar och tankesätt (Te Ao Māori), som konstnären använder för att underbygga de pragmatiska dimensionerna i sitt arbete; att förstå och försöka reda ut förhållandet mellan att skapa och återskapa dåtidens, nutidens och framtidens bilder/objekt.
Sorawit Songsataya avlade 2104 masterexamen vid Elam School of Fine Arts, University of Auckland. Han har för närvarande ett ateljéstipendium vid McCahon House. Hans första stora institutionella separatutställning öppnar i februari 2018 på ARTSPACE i Nya Zeeland.
 

Uppdaterad: 2018-01-25 Tipsa om sidan

 

  • Adress: Iaspis, Konstnärsnämnden Maria skolgata 83, 2 tr, SE-118 53 Stockholm
  • Telefon: +46 (0)8 - 506 550 00
  • E-post: info@iaspis.se