Till Startsidan(Snabbkommando: Alt+ 1)
Startsida / Jarl Ingvarsson får Bildkonstnärsfondens Stora stipendium 2017

Jarl Ingvarsson får Bildkonstnärsfondens Stora stipendium 2017


Foto: Brendan AustinJarl Ingvarsson
2017-12-06
Bildkonstnärsfonden har beslutat att tilldela bildkonstnären Jarl Ingvarsson 2017 års Stora stipendium på 300 000 kronor. Stipendiet tilldelas en aktiv konstnär som med en mycket hög konstnärlig kvalitet har stor betydelse för nya generationer av konstnärer.

Bildkonstnärsfondens motivering lyder:

"Jarl Ingvarsson utmärkte sig redan på sin första separatutställning på Galleri Mejan 1982 med ett exceptionellt begåvat måleri, en blandning av abstrakt expressionism och popkonst, kraftfullt anlagd färg med inslag av lätt igenkännbara vardagsföremål. Ur ett som det verkat ständigt flödande ymnighetshorn har han genom åren öst sin blandning av koloristiskt överdåd och skruvad humor över oss. Fulsnygga assemblage, tokroliga figurer och vackra blomster i en salig röra och så 2016 drabbar han oss med utställningen 8 fönster på Galleri Lars Bohman.

I ett närmast monumentalt format målar Jarl här fram en hänförande målerisk vision som skulle kunna uppfattas som en replik på ett rådande stundtals ängsligt teoretiskt beroende. Med en absolut tro på måleriets möjlighet bjuder han in oss i en närmast helt abstrakt färgvärld med en visuell kraft som tar andan ur betraktaren.

Det är stor konst signerad av ”Målarnas målare” som han kallats."

Jarl Ingvarsson, född 1955, är utbildad på Kungliga Konsthögskolan 1978-1983. Han är bosatt i Sparsör och finns representerad på bland annat Moderna museet i Stockholm och på Malmö konstmuseum. Han har även haft flertalet separatutställningar på Galleri Lars Bohman i Stockholm.

Stipendiet kommer att överlämnas den 7 december vid en ceremoni på Borås konstmuseum. I anslutning till utdelningen kommer ett samtal att hållas mellan Jarl Ingvarsson och Pontus Hammarén. Pontus Hammarén är författare till den skrift om Jarl Ingvarsson som publiceras i samband med utdelningen.

Läs mer om stipendiet och tidigare mottagare

 

PressbilderJarl Ingmarsson-400.jpgJarl Ingmarsson-306.jpgJarl Ingmarsson-282.jpgJarl Ingmarsson-158.jpg
 
Uppdaterad: 2017-12-06 Tipsa om sidan

 

  • Adress: Konstnärsnämnden, Maria skolgata 83, 2 tr, 118 53 Stockholm
  • Telefon: 08 - 506 550 00
  • E-post: info@konstnarsnamnden.se