Till Startsidan(Snabbkommando: Alt+ 1)
Startsida / Konstnärsnämnden fördelar 44 tioåriga långtidsstipendier

Konstnärsnämnden fördelar 44 tioåriga långtidsstipendier

2017-10-20
Konstnärsnämndens styrelse har beslutat om 44 långtidsstipendier om tio år vardera inom konstområdena bild- och form, musik, teater, dans och film.

Årets fördelning av långtidsstipendier innebär en rekordstor utdelning av det största stipendiet som delas ut till en enskild konstnär i Sverige. Den totala stipendiesumman under tio år blir ca 1,3 miljoner kronor till varje stipendiat.

Ett långtidsstipendium ges till en yrkesverksam konstnär som under längre tid visat konstnärlig verksamhet av god kvalitet och bidrar till utvecklingen inom sitt konstområde. Stipendiet motsvarar tre prisbasbelopp per år vilket innebär att årets 44 stipendiater får dela på 60 miljoner kronor.

– De här stipendierna innebär att över fyrtio konstnärer kommer att få en ekonomisk grundtrygghet över lång tid så att de får möjlighet att vidareutveckla sina konstnärskap, säger Gunilla Kindstrand, ordförande i Konstnärsnämndens styrelse.

Läs mer om vilka konstnärer som fått långtidsstipendium 2017 inom:

Regeringen har sedan 1992 successivt inrättat 121 långtidsstipendier som delas ut av Konstnärsnämnden och Sveriges författarfond. Antalet stipendier ökar på sikt genom att medel från tidigare statliga inkomstgarantier omvandlas till långtidsstipendier enligt riksdagsbeslut 2010.

Se vilka som fått långtidsstipendium tidigare


 

 
Uppdaterad: 2017-10-20 Tipsa om sidan

Relaterad information

Läs vilka som fått långtidsstipendium inom

  • Adress: Konstnärsnämnden, Maria skolgata 83, 2 tr, 118 53 Stockholm
  • Telefon: 08 - 506 550 00
  • E-post: info@konstnarsnamnden.se