Till Startsidan(Snabbkommando: Alt+ 1)
Startsida / Sju tioåriga långtidsstipendier inom teater

Sju tioåriga långtidsstipendier inom teater


Foto: Dan Hansson och Emil HammarströmAnnika Silkeberg och Erik Holmström
2017-10-20
Konstnärsnämndens styrelse har beslutat om sju långtidsstipendier om tio år till teaterområdet. Bland stipendiaterna märks bland annat regissörerna Erik Holmström och Annika Silkeberg.

Konstnärsnämndens styrelse har beslutat om 44 långtidsstipendier om tio år vardera. Stipendiet motsvarar tre prisbasbelopp per år, och den totala summan under tio år blir ca 1,3 miljoner kronor. Ett långtidsstipendium ges till en yrkesverksam konstnär som under längre tid visat konstnärlig verksamhet av god kvalitet och bidrar till utvecklingen inom sitt konstområde. Inom teaterområdet tilldelas följande personer stipendium:

Nasrin Barati, Göteborg – född 1959, är utbildad skådespelare och dockspelare vid Konst- och Teateruniversitetet i Teheran 1981-1987. Hon var med och grundade Teater Sesam i Göteborg 1987 och har sedan dess regisserat och skrivit de flesta av Teater Sesams pjäser som görs som skuggspelsteater eller dockspel. Hon är gruppens konstnärliga ledare. Nasrin Barati håller även workshops i dock- och skuggspelsteknik.

Anna-Lena Everman, Stockholm – född 1964, har varit verksam som skådespelare sedan mitten av 90-talet. Tillsammans med dramatikern och regissören Sissela Lindblom gjorde hon ett antal föreställningar med genusfrågor i fokus och de satte bland annat upp Fröken Julie. Anna-Lena Everman fortsatte sitt samarbete med Sissela Lindblom med föreställningar som Therese Raquin, Han var en mus, Flickor och Apan brinner. Anna-Lena har också gjort egna föreställningar som till exempel Totalnormal i regi av Liv Elf-Karlen på Dalateatern, och har medverkat i föreställningen Asylshopping av Gertrud Larsson.

Per Grytt, Stockholm – född 1963, utbildad på Teaterhögskolan i Stockholm 1990-1993. Per Grytt har huvudsakligen varit verksam inom fria grupper i Stockholm som Galeasen och Teater Tribunalen, men även arbetat på Dramaten, Folkteatern och på Göteborgs stadsteater. Under 2016 har han arbetat med Malmö dockteater i Mamman på Tribunalen och 2017 i Vad gör vi här på Malmö Stadsteater i regi av Erik Holmström. Per Grytt har även gjort film- och TV-roller.

Karin Holmberg, Visby – född 1961, är teaterutbildad på Angereds teaters teaterskola i Göteborg på 80-talet. Sedan mitten av 90-talet har Karin ”Kickan” Holmberg arbetat som regissör i fria gruppen Unga Roma som startade som en sidoverksamhet till Romateaterns sommarteater på Gotland. Båda grupperna sätter upp pjäser av William Shakespeare, och Unga Romas versioner är anpassade för en ung publik. 2016 gjorde hon Det du inte såg på Dalateatern, en iscensättning av Patrik Sjöbergs uppmärksammade bok.

Erik Holmström, Stockholm – född 1981, gick ut Teaterhögskolan i Malmö 2008 och har sedan dess arbetat som regissör, dramatiker och skådespelare. Mellan 2009 och 2013 var han en av tre konstnärliga ledare på Turteatern i Stockholm. Där satte han bland annat upp Den nya gudomliga komedin och Scum-manifestet med Andrea Edwards. 2013 startade Erik Holmström den fria gruppen Malmö Dockteater.

Željko Santrač, Lund – född 1965 i Jugoslavien, utbildad på Teaterhögskolan i Novi Sad 1986-91 samt senare på Dramatiska Institutet 1998. Han har bland annat verkat vid Nationalteatern i Belgrad. I mitten av 1990-talet under Balkankrigen flyttade han tillsammans med sin hustru Suzanna Santrač till Lund. De startade den internationella teatergruppen Kalejdoskop 1996, som från 2001 ersattes med Teater Theatron där Zeljko är konstnärlig ledare, skådespelare och regissör.

Annika Silkeberg, Stockholm – född 1959, var med och grundade den fria teatergruppen Teater Sargasso i Stockholm 1981 där hon var skådespelare och regissör till 1987. Därefter har hon frilansat som regissör i Sverige och Danmark och gjort ett stort antal uppsättningar, ofta egna bearbetningar av texter eller dramer som exempelvis Beckomberga efter Sara Stridsbergs bok för Dramaten. I Stockholm är Annika ofta knuten till Unga Dramaten och Teater Galeasen. Förutom scenteater har Annika Silkeberg också regisserat för Sveriges Television och Radioteatern. 

 
Uppdaterad: 2017-10-20 Tipsa om sidan

Relaterad information

Läs vilka som fått långtidsstipendium inom

  • Adress: Konstnärsnämnden, Maria skolgata 83, 2 tr, 118 53 Stockholm
  • Telefon: 08 - 506 550 00
  • E-post: info@konstnarsnamnden.se