Till Startsidan(Snabbkommando: Alt+ 1)
Startsida / Iaspis Kitchen Talk/Frukost med Lesia Prokopenko

Iaspis Kitchen Talk/Frukost med Lesia Prokopenko

Datum: måndag 11 september.
Tid: 09.30.
Plats: Konstnärsnämnden, Iaspis residenskök.
Adress: Maria skolgata 83, Stockholm.
Språk: engelska.
 

Cracks in the Text of the State, Lesia Prokopenko, curator Kiev (UKR).

Presentationens titel är lånad från Félix Guattaris essä ”Cracks in the Street” (Flash Art, 1987), och nämns också av Guattari som en tänkbar men ej använd titel på hans föreläsning för Modern Language Association i New York den 28 december 1986 på Sheraton Center. Essän, som handlar om den artificiella intelligens roll och innehåller en tidig uppmaning om det icke-digitalas radikala återvändande, slutar med ett förslag om att återta den förkastade titeln och gå vidare genom ”sprickorna i sakernas tillstånd, i platsernas tillstånd, i normernas tillstånd” mot nya sociala och estetiska praktiker.
Med essän som inkörsport, trettio år efter det att den publicerades, ger vi oss ut på en resa genom diskursens möjligheter och subjektivitetsproduktionen som ett medel för att ändra och motverka föråldrade maktapparater, identifikation och rumslig koordinering, som i första hand representeras av statens ramverk.
Presentationen spårar den frigörande potentialen i operationer med diskurser och språk, inklusive konstens, för att identifiera och uppleva nya sätt att engagera sig politiskt – vilket Guattari inordnade under begreppet transversalitet.

Biografi
Lesia Prokopenko (född 1988 i Kiev, Ukraina) är en oberoende curator och skribent. Sedan 2013 är hon gästforskare vid Institute for Public Art. Hon var projektledare för School of Kyiv – Kievbiennalen 2015. Hon deltog i V-A-C Foundations 5:e Moscow Curatorial Summer School (Moscow, 2016) och har haft en ateljévistelse vid Fire Station Artists’ Studios (Dublin, 2016). Hon har curaterat utställningar vid CCA Zamek Ujazdowski (Warszawa), Kunstraum Lakeside (Klagenfurt), Architekturzentrum Wien och har arbetat med ett antal Kiev-baserade projekt, inklusive ”Sensitivity”, en infiltrerande utställning vid Central House of Artists, som producerades september 2016 i samarbete med det Warszawa-baserade galleriet Czułość. Hon var samordnare för huvudprojektet vid första Kievbiennalen Arsenale 2012 och har översatt Laboria Cuboniks ”Manifesto on Xenofeminism” till ryska.

Frukost serveras. OBS! Begränsat antal platser. Vänligen OSA senast 8 september till info@iaspis.se
 

Uppdaterad: 2017-09-06 Tipsa om sidan

Photo: Detail from "State Business, Chapter IV, Mari Bastashevski, 2010 – ongoing”.

  • Adress: Iaspis, Konstnärsnämnden Maria skolgata 83, 2 tr, SE-118 53 Stockholm
  • Telefon: +46 (0)8 - 506 550 00
  • E-post: info@iaspis.se