Till Startsidan(Snabbkommando: Alt+ 1)
Startsida / Greatmore Studios, Kapstaden, Sydafrika

Greatmore Studios, Kapstaden, Sydafrika

 

Vistelseperiod:   januari – februari, 2020.

Sista ansökningsdatum: 23 april, 2019
Ansökningsförfarande: Bildkonstnärsfondens delegation för Iaspis väljer bland de sökande ut ett antal kandidater och utifrån detta underlag gör Greatmore Studios det slutgiltiga urvalet.

Stipendium: Stipendiet omfattar 40 000 kr och ska täcka kostnader för resa Sverige-Sydafrika tur och retur, levnadsomkostnader och eventuella produktionskostnader under den två månader långa residensvistelsen.
Om Greatmore Studios och Cape Craft and Design Institute (CCDI)
Greatmore Studios (GMS) startade 1998 och är den äldsta residensverksamheten i Kapstaden.

Tolv ateljéer disponeras av både lokala konstnärer och internationella residensgäster. Det finns även ett utrymme för sociala aktiviteter och publika program. Standarden är enkel men funktionell. GMS ligger på Greatmore Street i Woodstock som också är platsen för flera av stadens viktiga gallerier. GSM har samarbetat med många olika internationella organisationer och är medlem av Triangle Network.

I närheten har GSM ett kollektivt  residensboende där stipendiaten disponerar ett av fyra rum. Kök och badrum delas.   

Iaspis har även ett samarbete med Cape Craft and Design Institute (CCDI) som är beläget i stadscentrum och har en avancerad prototypverkstad för formgivare och konsthantverkare.

Det är viktigt att iaktta stor försiktighet i Kapstaden för att undvika att bli utsatt för brott. Sydafrika genomförde 1994 sitt första allmänna, demokratiska val. ANC vann en klar seger och Nelson Mandela blev landets president. Flera år av ekonomisk tillväxt och politisk stabilitet har skapat en välmående färgad medelklass samtidigt som fattigdomen på andra håll är utbredd och arbetslösheten hög.
Mer information om Greatmore Studios, CCDI och Sydafrika finns här:

http://www.greatmoreart.org/greatmore_studio/Residencies.html
https://www.youtube.com/watch?v=HBOVc3p8lR0
http://www.ccdi.org.za/?page=about_us
http://www.swedenabroad.com/sv-SE/Ambassader/Pretoria/Reseinformation/Reseinformation-Sydafrika/

2018 tilldelades bildkonstnären Hans Erik Tilpo stipendiet vid Greatmore Studios.

Det här ska du tänka på när du fyller i ansökan:
Bildkonstnärsfondens delegation för Iaspis väljer ut ett antal kandidater vars ansökningar skickas vidare till ledningen för Greatmore Studios som gör det slutliga urvalet.

Ansökan görs med e-legitimation här eller på avsedd pappersblankett. Skriv gärna ansökan på engelska då det slutgiltiga urvalet görs av Greatmore Studios. Ansökan måste vara komplett när den lämnas in. Konstnärsnämnden godtar inte kompletteringar i efterhand.
 
Arbetsprover
Till ansökan ska bifogas 5-10 arbetsprover på representativa verk från de senaste två åren. Gör du din ansökan digitalt laddar du upp arbetsproverna i slutet av ansökan. Information om vilka filtyper som godkänns samt storlek på arbetsproverna finns på www.konstnarsnamnden.se/arbetsprover.
Söker du på papper måste arbetsproverna rymmas inom ett stående A4-format (pappersansökan med arbetsprover tillgängliggörs för granskarna digitalt genom inskanning). Ange tillkomstår, titel, teknik och storlek för varje verk. Glöm inte att skriva namn och personnummer på bilagan. Bifoga inget ytterligare material som t.ex. kataloger och lösa skisser. Arbetsprover returneras inte.

Ansökan i pappersform skickas eller lämnas till Konstnärsnämnden, Maria skolgata 83, 118 53 Stockholm.

För ytterligare information om ansökan kontakta Karolina Pahlén, karolina.pahlen@konstnarsnamnden.se
Uppdaterad: 2019-03-06 Tipsa om sidan

Bild: Johan Pousette

  • Adress: Iaspis, Konstnärsnämnden Maria skolgata 83, 2 tr, SE-118 53 Stockholm
  • Telefon: +46 (0)8 - 506 550 00
  • E-post: info@iaspis.se