Till Startsidan(Snabbkommando: Alt+ 1)
Startsida / Bag Factory, Johannesburg, Sydafrika

Bag Factory, Johannesburg, Sydafrika

Vistelseperiod: Hösten 2021
Ansökningsdatum: 15 oktober - 3 december 2020
 

Ansökningsförfarande: Bildkonstnärsfondens delegation för Iaspis väljer bland de sökande ut ett antal kandidater och utifrån detta underlag gör Bag Factory  det slutgiltiga urvalet.

Stipendium: Stipendiet omfattar 55 000 kr och ska täcka kostnader för resa Sverige-Sydafrika tur och retur, levnadsomkostnader och eventuella produktionskostnader under den tre månader långa residensvistelsen.

Om Bag Factory
Bag Factory startade 1991 och är den äldsta residensverksamheten i Johannesburg. Den fd industribyggnaden för väsktillverkning byggdes om 1991 till ateljéer för konstnärer från olika delar av Sydafrika. Standarden är enkel. Bag Factory har idag ateljéer både för lokala och besökande konstnärer, har samarbetat med många olika internationella organisationer och är medlem av Triangle Network. Vistelsen inkluderar introduktion till den lokala konstscenen, öppna ateljéer och en utställning. Bag Factory har 17 ateljéer, galleri, projektrum och en grafisk verkstad som drivs av en professionell tryckare. Residenset ligger i Fordsburg.

Boende
Stipendiaten får disponera en liten lägenhet  som ligger  i Brixton,  i samma område där Bag Factorys nytillträdda chef bor. 

Johannesburg
Det är viktigt att iaktta stor försiktighet i Johannesburg för att undvika att bli utsatt för brott. Sydafrika genomförde 1994 sitt första allmänna, demokratiska val. ANC vann en klar seger och Nelson Mandela blev landets president. Flera år av ekonomisk
tillväxt och politisk stabilitet har skapat en välmående färgad medelklass samtidigt som fattigdomen på andra håll är utbredd och arbetslösheten hög.


Mer information om Bagfactory och Sydafrika finns här:
http://www.bagfactoryart.org.za/
http://www.transartists.org/air/bag-factory
http://www.swedenabroad.com/sv-SE/Ambassader/Pretoria/Reseinformation/Reseinformation-Sydafrika/

Det här ska du tänka på när du fyller i ansökan:

Bildkonstnärsfondens delegation för Iaspis väljer ut ett antal kandidater vars ansökningar skickas vidare till ledningen för Bagfactory som gör det slutliga urvalet.

Ansökan görs med e-legitimation här eller på avsedd pappersblankett. Skriv gärna ansökan på engelska då det slutgiltiga urvalet görs av Bagfactory. Ansökan måste vara komplett när den lämnas in.
Konstnärsnämnden godtar inte kompletteringar i efterhand.
 
Arbetsprover
Till ansökan ska bifogas 5-10 arbetsprover på representativa verk från de senaste två åren. Gör du din ansökan digitalt laddar du upp arbetsproverna i slutet av ansökan. Information om vilka filtyper som godkänns samt storlek på arbetsproverna finns på www.konstnarsnamnden.se/arbetsprover.
Söker du på papper måste arbetsproverna rymmas inom ett stående A4-format (pappersansökan med arbetsprover tillgängliggörs för granskarna digitalt genom inskanning). Ange tillkomstår, titel, teknik och storlek för varje verk. Glöm inte att skriva namn och personnummer på bilagan. Bifoga inget ytterligare material som t.ex. kataloger och lösa skisser. Arbetsprover returneras inte.
Ansökan i pappersform skickas eller lämnas till Konstnärsnämnden, Maria skolgata 83, 118 53 Stockholm.

För ytterligare information om ansökan kontakta Karolina Pahlén, karolina.pahlen@konstnarsnamnden.se.
Uppdaterad: 2020-09-30 Tipsa om sidan

 

  • Adress: IASPIS, Konstnärsnämnden Maria skolgata 83, 2 tr, SE-118 53 Stockholm
  • Telefon: +46 (0)8 - 506 550 00
  • E-post: info@iaspis.se