Till Startsidan(Snabbkommando: Alt+ 1)
Startsida / Iaspis Kitchen Talk / Frukost med Aneta Rostkowska. „and only the birds fly first class…“ * A brief history of curating on Mars

Iaspis Kitchen Talk / Frukost med Aneta Rostkowska. „and only the birds fly first class…“ * A brief history of curating on Mars

Gäst: Aneta Rostkowska, Curator, Akademie der Künste der Welt, Köln.
Tid: onsdag 14 juni, kl.09.30.
Plats: Konstnärsnämnden, Iaspis residenskök.
Adress: Maria skolgata 83, Stockholm.
Språk: engelska.

Frukost serveras. OBS! Begränsat antal platser.
Vänligen OSA senast 12 juni till lm@iaspis.se
 

Föremål nummer 2299 är en DNA-USB-minne upphittad på en soptipp i den norra delen av Global Union den 19 mars 2223. Den innehåller sju krypterade brev skrivna av en kvinna boende på Mars till en man boende på jorden, båda medlemmar i den internationella Gonzo-rörelsen. Breven skrevs mellan den 10 oktober 2214 och den 6 januari 2215 och förvaras i ett arkiv på Museum of Mars Colonisation. I sitt Kitchen Talk utgår Aneta Rostkowska från breven för att berätta om sina curatoriska och konstnärliga praktiker, där experimentellt berättande möter politik, gonzo-journalistik och botanik.
Iaspis Kitchen Talks är en serie samtal för konstnärer och formgivare, utformade som informella möten mellan olika aktörer inom respektive fält med syfte att skapa utbyten mellan internationella konstnärer och curator och den svenska konst- och formvärlden.
*från låten ”Mr Nichols” av Coldcut och Saul Williams.
Aneta Rostkowska är curator, forskare och skribent med examen från De Appel Curatorial Programme i Amsterdam. Hon har varit med och grundat olika initiativ med inriktning på den aktuella socioekonomiska situationen och staden Kraków, där tyngdpunkten ligger på konstnärliga projekt (t.ex. efter kapitalismen, Salt, Urban Project). Tillsammans med Jakub Woynarowski har hon utvecklat konceptet ”gonzo-curatering”, en kreativ praktik utformad som en process där olika fenomen approprieras via konstruerandet av halvfiktiva narrativ. Ett exempel på ”gonzo-curatering” är deras fiktiva institution Wawel Castle Centre of Contemporary Art.
Rostkowska har studerat filosofi, ekonomi och konsthistoria i Kraków, Poznań, Heidelberg och Frankfurt am Main. Mellan 2005 och 2016 undervisade hon i konstteori, konsthistoria, filosofi och logik vid universitetet Jagiellonian i Kraków, konstakademien Jan Matejko i Kraków och konstakademien i Szczecin. Mellan 2011 och 2016 arbetade hon som curator på samtidskonstgalleriet Bunkier Sztuki i Kraków. Tillsammans med Martyna Niedośpiał var hon 2013 redaktör för en bok om förhållandet mellan konst, aktivism och ekologi med utgångspunkt i den i Kraków baserade konstnärsaktivisten Cecylia Maliks arbeten. 2014 tilldelades hon ett stipendium av Polens kulturdepartement. 2015 var hon tillsammans med Virginija Januškevičiūtė curator för utställningen A Million Lines, som byggde på en novell av China Miéville, som ingick i den 12:e baltiska triennalen och åtföljdes av en polsk översättning av Kristupas Sabolius bok Proteus and the Radical Imaginary. Sedan 2016 arbetar Rostkowska vid Akademie der Künste der Welt i Köln, Tyskland.

www.academycologne.org
 

Uppdaterad: 2017-06-12 Tipsa om sidan

Jakub Skoczek, Aneta Rostkowska, Jakub Woynarowski, "U Can’t Touch This", 2012, gonzo performance documentation.

  • Adress: Iaspis, Konstnärsnämnden Maria skolgata 83, 2 tr, SE-118 53 Stockholm
  • Telefon: +46 (0)8 - 506 550 00
  • E-post: info@iaspis.se