Till Startsidan(Snabbkommando: Alt+ 1)
Startsida / Rania Stephan

Rania Stephan

Residensstipendiat i Stockholm 1 augusti-29 oktober


Rania Stephan
är född i Beirut, Libanon och utbildad i Cinema Studies vid La Trobe University i Australien och Université de Paris 8 i Frankrike. Hon har regisserat videor och kreativa dokumentärer. Med rötterna i sitt lands turbulenta verklighet ger hennes dokumentärer ett personligt perspektiv på politiska händelser. Hon blandar bilder i råformat med poetiska inslag och fångar slumpmässiga möten med medkänsla och humor.
Hennes konstnärliga praktik vilar på en undersökning av arkivmaterial. I sitt senaste arbete utforskar hon bortglömda bilder och ljud som hemsöker nuet. Genom att sammanställa dessa med nya bilder och ljud analyserar hon en mångfald betydelser vilket ger upphov till nya berättelser och känslor.
I sitt konstnärskap undersöker hon hur stilla och rörliga bilder kolliderar och koordineras, mångfaldigas och förminskas. Hon tar sig an bilderna som en redaktör, en blandning av detektiv och cineast, och identifierar förlust och minne där bilderna har sina rötter. Hennes första film, The Three Disappearances of Soad Hosni, tilldelades utmärkelserna Artist’s Prize vid den tionde Sharjahbiennalen, Renaud Victor-priset vid FID MARSEILLE internationella filmfestival och Best Filmmaker-priset vid Doha Tribeca Film Festival 2011.
 

Uppdaterad: 2017-09-27 Tipsa om sidan

 

  • Adress: Iaspis, Konstnärsnämnden Maria skolgata 83, 2 tr, SE-118 53 Stockholm
  • Telefon: +46 (0)8 - 506 550 00
  • E-post: info@iaspis.se