Till Startsidan(Snabbkommando: Alt+ 1)
Startsida / Gannevik 2017

2017 års konstnärsstipendier ur Ganneviksstiftelsen tilldelas Birgitta Egerbladh, Marie-Louise Ekman, Eva Rydberg, Nina Stemme och Per Åhlin


Foto: Jean-Baptiste BérangerEva Rydberg, Birgitta Egerbladh, Per Åhlin och Marie-Louise Ekman.
2017-05-22
För femte gången delade Per Ganneviks stiftelse för kulturella ändamål ut årets stipendier vid en ceremoni på Kulturhuset Stadsteatern i Stockholm på måndagskvällen. Fem konstnärer inom bild och form, teater, musik, dans samt film fick ta emot stipendier uppgående till 500 000 kronor vardera, sammanlagt 2,5 miljoner kronor. Priserna tilldelades för sina konstnärliga livsgärningar.

Stipendierna möjliggörs genom en omfattande donation till Konstnärsnämnden från affärsmannen och konstälskaren Per Gannevik som avled 2011. I hans namn inrättade Konstnärsnämnden Per Ganneviks stiftelse för kulturella ändamål. Syftet med stiftelsens stipendier är att enligt donatorns vilja stödja konstnärskap som kan förväntas få stor betydelse för kulturarvet.

Motiveringarna för valet av respektive stipendiat 2017 lyder:

Konstnärsnämnden främjar konstnärers möjligheter att utveckla sitt konstnärskap och nyskapande kulturell verksamhet genom stipendier, bidrag och internationell samverkan. Konstnärsnämnden bevakar och analyserar de ekonomiska och sociala villkor som är förutsättningen för konstnärers livssituation, verksamhet och utveckling. Konstnärsnämnden är en statlig myndighet under Kulturdepartementet.

Birgitta Egerbladh – dans

Hon är en ständig upptäcktsresande i de sceniska konstformerna. Hon registrerar och koreograferar livspusslets trivialaste rutiner och förhöjer dem till konst. Genom att bryta med teaterns och dansens konventioner och ingå i nya samarbeten, utanför dess traditionella territorier, gjuter hon ständigt nytt liv i scenkonsten.

Marie-Louise Ekman – bild och form

Hennes register tycks oändligt. Hon är målare, regissör, dramatiker, teaterdirektör, rektor, föregångare, inspiratör och provokatör. Oavsett form eller redskap är hennes konst omisskännligt hon och utstrålar en alldeles egen energi som fått många av konstens ”borden” och ”måsten” att falna till aska. Med allvarsam lekfullhet får hon oss att förstå hur mycket vi behöver konstens nyskapande, ifrågasättande och mod.

Eva Rydberg – teater

Hon är skådespelaren som har sina rötter i dansen. Utifrån den kunskapen bemästrar hon en anrik tradition där fysisk humor omgärdas av stor värme och total publikkontakt. Hennes sårbara och öppna gestaltningar för oss mellan skrattet och gråten. Med sina karaktärer försvarar hon alltid den lilla människans kamp för sin existens.

Nina Stemme – musik

Hon har en unik förmåga att levandegöra de stora sopranrollerna. Hon är en av de artister som förmår att göra den klassiska operakonsten fortsatt angelägen, aktuell och livsviktig för publiken. Att hon är en av världens mest eftertraktade operasångerskor ter sig alldeles självklart.

Per Åhlin – film

Med enastående visuell fantasi har han tecknat sig rakt in i vårt gemensamma medvetande. Att ”animera” betyder att besjäla. Det är att blåsa liv och ande i stilla förlagor genom att skapa rörelser som blir oberoende av tid och rum. Han har i högst grad medverkat till att den animerade filmen numera är en livskraftig konstform helt i sin egen rätt.

Pressbilder:

Pressbilder finns på̊ Konstnärsnämndens hemsida. Kortfattade biografiska uppgifter finns i bilagan längst ner i dokumentet.

Kontakt

För mer information vänligen kontakta:

  • Åsa Finnström, direktör/myndighetschef Konstnärsnämnden, föredragande i Ganneviksstiftelsen, asa.finnstrom@konstnarsnamnden.se 08-50 65 50 75
  • Ann Traber, utredare/projektledare, ann.traber@konstnarsnamnden.se 08-50 65 50 66 eller 0735-44 62 46,
  • Sara Henrikson, pressansvarig för årets Gannevik stipendieutdelning, sara.henrikson1@gmail.com eller 072-734 73 59.


PressbilderNina Stemme by Neda Navaee 1.jpgPerahlin.jpgEgerbladh_Birgitta.jpgeva2 (2).jpgMarie-Louise Ekman - fyra -  Fotograf Louise Billgert.jpg
 
Uppdaterad: 2017-06-01 Tipsa om sidan

Relaterad information

Läs mer på Gannevisksstiftelsens hemsida

  • Adress: Konstnärsnämnden, Maria skolgata 83, 2 tr, 118 53 Stockholm
  • Telefon: 08 - 506 550 00
  • E-post: info@konstnarsnamnden.se