Till Startsidan(Snabbkommando: Alt+ 1)
Startsida / Guy Michael Davis & Katie Parker

Guy Michael Davis & Katie Parker

Stipendiater i Stockholm 1 maj – 28 juli 2017
 

Guy Michael Davis
är född 1978 och uppvuxen i Bartlesville, Oklahoma. Katie Parker är född 1980 i Jonesboro, Arkansas och växte upp i Plano, Texas. Båda studerade vid Kansas City Art Institute 1999-2003 och tog där kandidatexamen i keramik.

Katie fortsatte direkt på magisterprogrammet vid Ohio State University 2003-2005, Guy anslöt sig tre år senare 2006-2008. Både Katie och Guy har masterexamen i keramik.
Katie är för närvarande biträdande professor i konst och Guy är biträdande professor i praktik vid University of Cincinnati, College of Design, Architecture, Art, and Planning. Sedan 2008 har de också samarbetat under namnet Future Retrieval och skapat föremål i vilka förenas ny teknik, porslin och gott hantverk. De har ställt ut i USA och internationellt i bland annat New York City; Jingdezhen, Kina; Cardiff, Wales; Philadelphia, Kansas City, Ann Arbor och Minneapolis. 2014 hade de ett ateljéstipendium vid Bemis Center for Contemporary Art i Omaha, Nebraska och de har just avslutat en forskningsvistelse vid Smithsonian i Washington DC och New York City 2016. I sommar har de ett ateljéstipendium på Iaspis i Stockholm.

Artist Statement
Guy Michael Davis och Katie Parker
(samarbetar under namnet Future Retrieval)

Föremålen visar på styrkorna i vår studiopraktik – en nyfikenhet som utgår från historiska strömningar. Ornamentering och detaljutformning kolliderar med en fascination inför taxidermi och den naturliga ordningen. Varje föremål innehåller en historia och lyfter fram tids- och arbetsideal.
Sedan 2008 har vi tillsammans utvecklat en unik estetik, ett uttryck som hamnar mellan konstens och designens stolar. Vår process ligger i konceptualisering, upptäckt och skapande av form – på senare tid i föremål med konsthistoriska innebörder. Vi använder digitala bildbehandlingstekniker som 3D-skanning, CNC-styrda bearbetningsmaskiner och friformsframställning för att öka eller minska i skala med exakt precision och förvandla våra insamlade objekt till den keramiska tekniken. Formgjutning med gips, gummi och högdensitetsskum gör de digitala processerna levande i ateljén och möjliggör exakta kopior. När vi sedan har formerna kan vi kontextualisera, komponera, förändra och utsmycka – och låta verket ingå i en samtidsdialog med historien. Vår avsikt är att skapa innehållsrika skulpturer med associationer till design som hålls ihop av hantverk. Vi använder en tvärvetenskaplig arbetsmetod när det är möjligt och strävar efter att göra de historiska föremål som påverkar oss relevanta idag. Intresset för nya tekniker och industrimetoder visas i att alla föremål är handgjorda men bär på en historia av datordriven tolkning.

http://www.futureretrieval.com/
 

Uppdaterad: 2017-05-10 Tipsa om sidan

 

  • Adress: Iaspis, Konstnärsnämnden Maria skolgata 83, 2 tr, SE-118 53 Stockholm
  • Telefon: +46 (0)8 - 506 550 00
  • E-post: info@iaspis.se