Till Startsidan(Snabbkommando: Alt+ 1)
Startsida / Ivana Králíková

Ivana Králíková

Stipendiat i Stockholm 1 april - 30 september 2017Kulturarbetaren och konstnären Ivana Králíková är född i Mähren (f.d. Tjeckoslovakien) och bosatt i Hässelby. Hon är utbildad vid Kungl Konsthögskolan, Konstfack och EMS (Elektronmusikstudion), samtliga i Stockholm.

Králíkovás konstnärliga praktik har rötterna i keramik och sträcker sig över skulptur, video, performance, musik, gränsöverskridande installationer och handbyggda miljöer. Kärnfrågan i hennes konstnärskap är hur man relaterar till andra, i enskildhet och i gemenskap. Hon utgår också från sina erfarenheter som invandrare i Sverige för att undersöka hur kulturer och identiteter skapas. Leran, ett geologiskt material knuten till ett geografiskt landskap, använder hon som ett språk i sitt arbete, ett verktyg för att närma sig obekanta omgivningar och det okända.

Králíková deltar ofta i samarbetsprojekt och utgör tillsammans med curatorn Marina Valle Noronha duon Wandering Wombs. De ställde nyligen ut på FUTURA i Prag, 2017. Vintern 2017 har hon en forskningsvistelse vid MoKS i Estland med NOCLUB tillsammans med curatorn Viktorija Siaulyte. 2016 var hon gästlärare vid det keramiska arbetsseminariet ”Kropp och hälsa” på kvinnofängelset Bredtveit i Oslo. Sedan 2016 arbetar hon också som lärare i keramik och krukmakeri i Stockholm.

Králíkovás arbeten har ställts ut i Sverige och internationellt, på institutioner som CCS Bard (separatutställning, 2011) och Hessel Museum of Art (2013), USA; VBKÖ – Vereinigung bildender Künstlerinnen Österreichs (dubbelutställning, 2012), Österrike; Kunstindustrimuseet (2012) och UKS – Unge Kunstneres Samfund (separatutställning, 2016), Norge; ArkDes – Arkitektur- och designcentrum (2012), Iaspis (2012, 2013), Blås och Knåda (separatutställning, 2010), Tegen 2 (social skulptur, 2011), Sverige; och FUTURA (dubbelutställning, 2017), Tjeckien.

”Med keramiken kan jag med händerna uttrycka olika skikt av mitt undermedvetna. Att utforska med hjälp av lera handlar också om att ta emot eller förstå genom sinnena. Jag har utvecklat egna intuitiva metoder i många självinitierade eller samarbetsinriktade projekt, genom gränsöverskridande ingrepp som skapats i snabbt tempo från rå, fuktig lera. Föremål av lera kan ändras under arbetsprocessen tills de slutförs och sedan torkas eller bränns. Resultatet är platsspecifika arbeten som alstrar ett gemensamt rum. Min praktik har utvecklats från traditionell objektorienterade porslinsproduktion till större projekt och installationer som söker sig till en social kontext för att undersöka förhållandet mellan människa och material, ceremoniella föremål och platser.”

Under sin ateljévistelse vid Iaspis kommer Ivana Králíková att utforska keramikens roll i den digitala tidsåldern.

http://ivanakralikova.com/

 

Uppdaterad: 2017-04-07 Tipsa om sidan

Foto till vänster: WW Full stop (.) Time with curator Marina Valle Noronha FUTURA Praha Czech Republic 2017.Ivana Králíková  är aktuell med utställningen Full stop (.), Time av Wandering Wombs, Králíkovás pågående samarbete med curator Marina Vale Noronha. Utställningen visas på Futura Centre for Contemporary Art i Prag, Tjeckien till och med 16 april 2017.

Mer information: http://www.futuraproject.cz/en/futura och http://ivanakralikova.com/

  • Adress: Iaspis, Konstnärsnämnden Maria skolgata 83, 2 tr, SE-118 53 Stockholm
  • Telefon: +46 (0)8 - 506 550 00
  • E-post: info@iaspis.se