Till Startsidan(Snabbkommando: Alt+ 1)
Startsida / Amanda Selinder

Amanda Selinder

Stipendiat i Stockholm 1 april - 30 september 2017
 

Amanda Selinder född 1990 i Tranås är textilkonstnär, bosatt och verksam i Stockholm/Göteborg. Hon är utbildad vid Högskolan för design och konsthantverk i Göteborg samt School of Visual Arts i New York.

Med en utgångspunkt från naturlig färgning undersöker Amanda olika typer av fermenteringsprocesser, odlingar av mikroorganismer och hennes egen kropps påverkan och medverkan under tidens gång. En fascination och nyfikenhet för de omänskliga kroppar som den mänskliga kroppen lever i symbios med driver hennes arbeten framåt. Hur kommunicerar vi med de kroppar som är livsavgörande för vår existens?

Den senaste tiden har Amandas konstnärliga research fokuserat kring mötet mellan material och kropp. Hur går man in i ett material? Hur känns, smakar, luktar, förändras, låter och påverkas det under tid?

”För mig är det viktigt att lära känna de material som jag väljer att arbeta med. Det är viktigt för mig att leva med dem och försöka förstå dem. Att inte stå över ett material utan att mötas. Mötas i tanken och i huden. Mötas i köttet och i det osynliga. Mötas i överlappningen. Att vara en del av varandra och att inte vara det. Att våga andas med varandra och andas genom varandra. Det är som att jag vill be om tillåtelse. Be om tillåtelse att få använda ett material genom att lära känna det på riktigt. Förstå dess biologiska processer och känna att det får ta plats. Precis som vi, människan får ta plats hela tiden, så vill jag att de material jag arbetar med också får det. Jag vill inte bara ta dem förgivet.”

http://amandaselinder.com/
 

Uppdaterad: 2018-01-16 Tipsa om sidan

Vernissage: Amanda Selinder - Intertwined Bodies: Part II. Galleri KC Väst, Göteborg, 8 April - 23 April 2017, öppettider tis-sön 12-16.

Läs mer om utställningen >>

"Det pågår processer hela tiden innanför, utanför och på min kropp. Min kropp som inte bara är min. Den är hem för miljoner andra små varelser som jag är beroende av för att vara just människa. Jag kan inte se dem, men jag vet att dem finns där. Hela min kropp täcks av en 1,5 kilo tung kostym full av mikroorganismer, för att inte ens nämna inuti min kropp. Vissa är på snabbvisit medan andra håller sig kvar betydligt längre. Det förändras varje minut. Varje sekund. Och jag är inte ens medveten om det.

En handskakning och du och jag har genast bytt lite av de mikroorganismer som är en del av oss - och vi en del av dem. Vi är en del av varandra. När vi skakar hand så blir det som jag ser som mig själv en bit av dig. Eller?"

  • Adress: Iaspis, Konstnärsnämnden Maria skolgata 83, 2 tr, SE-118 53 Stockholm
  • Telefon: +46 (0)8 - 506 550 00
  • E-post: info@iaspis.se