Till Startsidan(Snabbkommando: Alt+ 1)
Startsida / Filmaren Ahang Bashi får Konstnärsnämndens Mai Zetterling-stipendium 2017

Filmaren Ahang Bashi får Konstnärsnämndens Mai Zetterling-stipendium 2017


Foto: Maria Åkesson​Årets Mai Zetterling-stipendiat är dokumentärfilmaren Ahang Bashi.
2017-01-27
Årets Mai Zetterling-stipendiat är dokumentärfilmaren Ahang Bashi från Stockholm. Hon är aktuell med filmen Skörheten där hon utifrån egen erfarenhet av psykisk ohälsa gör en självutlämnande och känslodrabbande film.

Mai Zetterling-stipendiet är på 200 000 kronor och ett av Sveriges största stipendium till en dokumentärfilmare. Det ska ges till en filmregissör med hög konstnärlig kvalitet som vidgar gränserna för kort- eller dokumentärfilm.

Stipendiet delas ut på Göteborg Filmfestivals invigning den 27 januari av Bengt Toll, ordförande för Konstnärsnämndens arbetsgrupp för teater-, dans- och filmkonstnärer. Filmen Skörheten visas på filmfestivalen den 28 januari och Ahang Bashi medverkar i ett samtal efter visningen.

Motivering:

"Att vidga dokumentärfilmens gränser har traditionellt ofta relaterats till att överkomma fysiska begränsningar, att tränga in i okända, outforskade miljöer, att omfatta andra kulturer, att förstå och förklara plötsligt uppenbarade nya sammanhang i vår omvärld. Och filmaren är för det mesta subjektet som företar expeditionen.

Att företa en resa in i sitt eget sköra innersta är ett annat slags gränsöverskridande. Att gestalta sitt eget tillkortakommande kräver mod och konstnärlig integritet. 

Att finna ett filmiskt språk för att utmana både sin egen psykiska ohälsa och den roll som vår tids flyktingkatastrof spelar, kräver en sann gränsöverskridare – som dessutom återvänder med insikter som berör oss alla och visar ett filmiskt mod som utmanar."

Om stipendiaten

Ahang Bashi föddes 1984 i Shiraz, Iran, och flyttade till Sverige med sin familj när hon var tre år gammal. Hon bor och arbetar i Stockholm. Ahang har studerat socialantropologi vid Högskolan Dalarna innan hon började med dokumentärfilm. År 2011 utexaminerades hon från Stockholms dramatiska högskola, där hon bland annat gjorde den prisbelönta filmen Paradiset om en äldre iransk kvinna på ett äldreboende, en kvinna som inte förstår svenska.

Filmen Skörheten kom 2016 och har visats på festivaler och biograf. Ahang Bashi utgår i filmen från sin egen erfarenhet av ångest och har medverkat i flera samtal kring psykisk ohälsa i samband med visningarna.

För Ahang Bashi är film ett sätt att göra sina personliga frågor politiska, och hennes filmer rör ofta frågor om identitet, utanförskap, migration och kärlek. 

För närvarande arbetar Ahang Bashi med sin första fiktionsfilm Gudarna (arbetstitel) baserad på en bok av Elin Cullhed.

Mer info: http://momentofilm.se/profiles/ahang-bashi/

Filmografi: 

2014 – Skörheten
2010 – My Family Before Me
2010 – Randy evaluates Sweden (med Mattias Olsson)
2009 – Paradiset
2008 – Kontrollen
2008 – Medan vi väntar
2007 – Mitt namn är Ahang

Tidigare Mai Zetterling-stipendiater

Linda Västrik, 2016
Måns Månsson, 2015
Ester Martin Bergsmark, 2014
Mia Engberg,2013
Erik Gandini, 2012
David Aronowitch och Hanna Heilborn, 2011
Karin Westerlund, 2010
Nahid Persson, 2009
Inget stipendium delades ut 2008
Ola Simonsson och Johannes Stjärne Nilsson, 2007
Lena Einhorn, 2006


PressbilderAhang_Bashi_press.jpgAhang Bashi sv_v.jpgAhang Bashi_Skörheten.jpg
 
Uppdaterad: 2017-01-27 Tipsa om sidan

 

  • Adress: Konstnärsnämnden, Maria skolgata 83, 2 tr, 118 53 Stockholm
  • Telefon: 08 - 506 550 00
  • E-post: info@konstnarsnamnden.se