Till Startsidan(Snabbkommando: Alt+ 1)
Startsida / Ndikhumbule Ngqinambi

Ndikhumbule Ngqinambi

Stipendiat i Malmö 8 februari – 30 april 2017


Ndikhumbule Ngqinambi är född i Kapstaden i Sydafrika 1977. Han studerade konst på Community Art Project i Woodstock, Kapstaden, 2000–2002. Han fördjupade sitt konstnärskap på Greatmore Artist Studios under mentorer som Sipho Hlati, Prof, Thembinkosi Goniwe, Pro Sobopha, Lionel Davis, Peter Clarke, Jill Trappler och Velile Soha. Det var här han för första gången var gästkonstnär. Idag sitter han i styrelserna för Greatmore Artist Studios och den årligen återkommande Thupelo Artist’s Workshop.

På Dak’Art-biennalen i Dakar 2010 i Senegal vann han ett gästkonstnärskap hos Fondation Blachère. 2011 tilldelades han utmärkelsen The Lava Thomas and Peter Danzig Fellowship Award och fick ett gästkonstnärskap på Djerassi Artists Residency i Kalifornien. Samma år var han även gästkonstnär hos Sacatar Foundation i Brasilien. 2013 tilldelades han ett stipendium av Akademie Schloss Solitude i Tyskland. Ndikhumbule representeras idag av Barnard Gallery i Newlands i Kapstaden.

Artist Statement – Iaspis
Jag är målare. Jag är född och bor i Kapstaden, Sydafrika. För tillfället representeras jag av Barnard Gallery. Förutom att måla samarbetar jag med musiker, dansare och ljustekniker, som ofta använder mina målningar som inspiration för sina verk.

I mitt konstnärskap utforskar jag människors vedermödor med hjälp av figurativt måleri. Berättelserna undersöks och presenteras sedan i ett symboliskt och föreställande format, där jag ofta bearbetar nationella och internationella politiska och sociala landskap. Det rör sig vanligtvis om politiska problem för folk i Sydafrika och utomlands. Idéerna gestaltas med figurer. Det är också här som jag prövar olika estetiska perspektiv eller illustrerar mitt berättande med hjälp av färgen som material. Det handlar om hur politiken och sociala begränsningar formar våra rörelse- och tankemönster. Min teknik är uppenbarligen symbolisk och surrealistisk.

Mitt bildspråk har sitt ursprung i ljudets och rörelsens skapelse: ur ljud och rörelse kommer rytm. Rytm och rörelse är lika med en mental ”centralbild”. Jag antar att det är det som kallas inspiration. Centralbilden är en huvudingrediens i ett berättande bildspråk som alstrats av det föreställda ljudets olika delar. Mina målningar uppstår alltså ur ett svårförklarligt fenomen som äger rum när jag föreställer mig, hör eller lyssnar på ljudet. Det förklarar dessutom förhållandet mellan ljud och att göra avtryck, märken. Men det är en mycket viktig skapelse, och därför utforskar jag musikaliska gestaltningar tillsammans med jazzmusiker, dansare och bildkonstnärer. Slutresultatet av arbetsprocessen blir ofta ett slags musikteater där jag samarbetar med artisterna och målningarna fungerar som stillbilder i performanceverket.

http://barnardgallery.com/artists/ndikhumbule-ngqinambi/


 

Uppdaterad: 2017-01-25 Tipsa om sidan

 

  • Adress: Iaspis, Konstnärsnämnden Maria skolgata 83, 2 tr, SE-118 53 Stockholm
  • Telefon: +46 (0)8 - 506 550 00
  • E-post: info@iaspis.se