Till Startsidan(Snabbkommando: Alt+ 1)
Startsida / INTERNATIONELLA BIDRAG TILL MUSIKOMRÅDET

Årets sista internationella bidrag till musikområdet


Vivian Buczek (Foto: Karl-Martin Almqvist)
2016-12-19
Fyra gånger om året fördelar Konstnärsnämnden bidrag till resor och internationellt kulturutbyte för musiker och komponister inom musikkonsten. Vid årets sista fördelning beviljas 51 ansökningar till ett sammanlagt belopp av 685 000 kronor.
Bland de konstnärer som fått bidrag finns till exempel musikern och komponisten Vivian Buczek från Malmö. Hon får bidrag tillsammans med musikern och komponisten Martin Sjöstedt från Stockholm för en turné i Sydafrika. Där ska de även samarbeta med Delft Big Band och göra en masterclass på SA Collage of Music i Kapstaden.

De beviljade bidragen avser såväl utbyten i andra länder som inbjudningar av utländska musiker till Sverige. Syftet med resorna är till huvuddelen konserter, men även arbetsvistelser, workshops och internationella turnéer.

Komponisten Jörgen Aggeklint från Stockholm får bidrag för att presentera sina kompositioner vid New York Musical Festival i USA. Hans verk kommer även att presenteras på Scandinavian House i Washington i samarbete med Svenska Konsulatet och på Taipei Cultural Center i New York.
 
Dirigenten Per-Otto Johansson från Malmö får bidrag för resa till Storbritannien och The Royal Opera House i London. Där ska han under två veckor följa dirigenten Antonio Pappano i arbetet med sångare och orkester för en kommande produktion.

Musikern och komponisten Klara Elvander Lewis från Uppsala erhåller ett bidrag till en turné i Australien som är arrangerad av musikern och arrangören Lawrence English.

Cellisten Jakob Koranyi från Stockholm har fått ett bidrag för att bjuda in den holländska dansaren Heather Ware till en arbetsvistelse i Ytterjärna Kulturhus där man även framför duoföreställningen Reapproching Bach. Sedan görs en
miniturné till Malmö Palladium och Uppsala Konsert och Kongress.

Totalt har 117 ansökningar behandlats med ett sammanlagt sökt belopp på cirka 2 miljoner kronor. Vid motsvarande fördelningstillfälle förra året behandlades sammanlagt 92 ansökningar.

Bidrag ges till utbyten med 25 olika länder på sex kontinenter.

En förteckning över beviljade bidrag finns på Konstnärsnämndens hemsida www.konstnarsnamnden.se.

Kontaktinformation: Hasse Lindgren
hasse.lindgren@konstnarsnamnden.se
telefon (direkt) 08-506 550 79
 
Uppdaterad: 2016-12-19 Tipsa om sidan

 

  • Adress: Konstnärsnämnden, Maria skolgata 83, 2 tr, 118 53 Stockholm
  • Telefon: 08 - 506 550 00
  • E-post: info@konstnarsnamnden.se