Till Startsidan(Snabbkommando: Alt+ 1)
Startsida / Vill du följa med och undersöka fenomenet molnet

Vill du följa med och undersöka fenomenet molnet?

Datum: Lördag 26 november
Tid: Eftermiddag. Exakt tid meddelas vid anmälan.
Plats: Skinnarviksberget, Södermalm, Stockholm
Samling: Konstnärsnämnden, Maria skolgata 83, 2 tr, Stockholm
OBS! Begränsat antal platser

 

Anmälan:

Först till kvarn…OSA senast 23 november till info@unknowncloud.com

Samling i Konstnärsnämndens lokaler

Vi samlas för en kort genomgång av Molnet på Iaspis, Konstnärsnämnden, Maria skolgata 83 på eftermiddagen. SVT Kobra följer med gruppen för att testa den upplevelse som molnet ger och tar del i processen av att arbeta på projektet. Vi kommer att filma och dokumentera mötet med molnet och reaktionerna från de som upplever det på plats.

Okänt Moln på väg mot Södermalm

Okänt Moln på Väg mot Sverige är ett nomadiskt konstverk med smartphoneteknologi som sammanför människor vid en bestämd plats och tid. Det digitala konstverket färdas över nationella gränser, i huvudsak inom Sverige och Norden, men även runt stora delar av jordklotet. Likt ett väderfenomen föregås molnet av sitt “rykte” – genom sociala media, väderleksrapporter och tidningsartiklar.

”Blundar, ljudet i hörlurarna...kroppens relation i till himlavalvet, fötternas tyngd mot jordens yta, vi rör oss ut mot den internationella rymdstationen utifrån en modell som beräknar dess riktiga positioner i realtid. Samtidigt relateras vi med en annan människa på annan plats på jorden: Daramasing, en 55 årig man står ibland ett hundratal andra människor på en gräsplätt i Diphu, Assam - Norra Indien, liksom du står de och blundar medan de lyssnar till ljudet av planeten Neptun som hörs exakt i linje bakom deras högra axel. Ljudet från Diphu, där han står, strömmas i realtid in i dina öron och genom som tre-dimensionella effekt skapar det en direkt länk mellan era platser. Nu uppmanas ni samtidigt att lägga handen på marken där ni står….
…Ni möts i upplevelsen av er hands känsel mot underlaget samtidigt: din hand skulle lika väl kunna vara hans.

En okänd typ av elektromagnetiskt moln observerades för första gången utanför Norge i slutet av oktober i år. Liknande observationer gjordes några veckor senare i Bangalore, Indien och samtidigt på en plats utanför det lilla samhället Kopavogur, Island, där en grupp forskare - genom en teknologisk prototyp – kunde uppleva något av molnets innehåll.
 
Nyheten om de två oidentifierbara molnen där en partikel vågformation sänder en direkt signal mellan två olika platser har såklart intresserat forskare och teknikföretag, men också oss, konstnärsduon Lundahl & Seitl. Vi har satt samman ett tvärvetenskapligt team från områden som teknik-forskning, digital antropologi och social innovationsdesign, och ser fenomenet som en princip som skulle kunna revolutionera utvecklingen av internet. På vilket sätt kan vi människor vara sammankopplade och interagera med varandra - och med saker och ting som finns runtomkring oss och på avstånd i vår vardag?

Genom intervjuer med de personer som haft interaktion med molnet så har vi förstått att fenomenet ger människor verktyg för kommunikation på en kollektiv nivå: att det är vår förmåga att skapa och dela berättelser som har gjort oss människor så bra på att samarbeta i stora grupper, överlägsna alla andra arter på jorden.

Men också insikten att, i vår tid just nu, så motverkar denna förmåga oss istället. Vi nås av information från en stor värld som vi inte kan greppa med våra sinnen. Sökandet efter fast mark och trygga sanningar stänger in oss i bubblor och informationsloopar som skapar avstånd och djupa klyftor. Sökmotorernas och de sociala mediernas algoritmer skapar bubblor av verklighet, där vårt sökande bara bekräftar vår världsbild och förhindrar utveckling och förändring.
Molnet verkar möjliggöra en annan typ av kommunikation. Att uppleva över avstånd men samtidigt befinna sig i sig själv, i sin egen kropp.

Eftersom molnet är elektromagnetiskt laddat verkar det kunna påverka och påverkas av basstationer och mobila kommunikationsenheter som mobiltelefoner. I samband med teknologin som utvecklades på Island började vårt team i Stockholm utveckla en applikationen för vanliga mobiler, smartphones för att uppleva och läsa av molnet.

Eftersom molnet beräknas att passera över Stockholm, Södermalm redan på lördag den 26 november, och endast kan upplevas inom en snäv tidslucka några timmar före solnedgång, trots att tekniken än så länge befinner sig i ett väldigt tidigt stadie, så vill vi passa på att ta denna risk och bjuda med de som vill följa med oss på vårt utforskande av Molnets fenomen.”
 
Lundahl & Seitl
17 november 2016

 

_________________________________________________________________________________

Projektet är utvecklat av Lundahl & Seitl i samarbete med Nagoon: Teknisk partner / Markus Bohm: Dramaturg / Anna J Ljungmark: Public Relation och Sociala Media Director / Erika Tanos: Innovations Antropolog, Jan Carleklev ljuddesign assistent.

Projektet stöds av Kulturbryggan, Innovativ Kultur och Kulturrådet.

http://www.lundahl-seitl.com

https://www.facebook.com/nonlocalcentre/

www.unknowncloud.com


 

 

Uppdaterad: 2016-11-24 Tipsa om sidan

 

  • Adress: IASPIS, Konstnärsnämnden Maria skolgata 83, 2 tr, SE-118 53 Stockholm
  • Telefon: +46 (0)8 - 506 550 00
  • E-post: info@iaspis.se