Till Startsidan(Snabbkommando: Alt+ 1)
Startsida / CURATING CRAFT

CURATING CRAFT

Datum: tisdag 29 november 2016
Tid: 18.00–20.00
Plats: Konstnärsnämnden, Projektrummet
Adress: Maria skolgata 83, Stockholm
Språk: engelska


Det samtida konsthantverksfältet är vittförgrenat och rymmer många olika arbetsformer. Under 2000-talet har antalet processbetonade, föränderliga verk och utställningar och projekt som bygger på aktivt deltagande ökat. Det märks också ett starkt intresse för konsthantverksföremålens funktion i sociala sammanhang och deras förmåga att bli del av skilda situationer och miljöer. Samtidigt är de institutionella strukturer och de galleri- och museilokaler som fortfarande utgör ramen för konsthantverkets möte med publiken i regel anpassade till statiska föremålsutställningar. Kan områdets curatorer skapa nya rum och sammanhang som är inkluderande och ger spelrum för olika strategier inom konsthantverket? Diskussionen om curatorns roll aktualiserar också frågor kring vem som har makten över utställningsrum och publika projekt. Inom konsthantverket finns en stark tradition av självorganisering, i form av konstnärsdrivna butiker, gallerier och symposier där konsthantverkare bjudit in kollegor och gemensamt skapat nya konstnärliga sammanhang. Hur förhåller sig de senaste årens ökande intresse för den professionella curatorns roll till detta arv av kooperativa och kollegialt betonade arbetsformer?

PANELDELTAGARE
Benjamin Lignel
Maja Heuer
Marcia Harvey Isaksson
Love Jönsson (Moderator)

Benjamin Lignel (FRA)
Benjamin Lignel är konstnär, författare och curator. Han är en av grundarna av la garantie, association pour le bijou, en fransk förening vars uppdrag är att studera och befrämja smyckekonsten. Benjamin blev 2009 medlem i Think Tank: A European Initiative for the Applied Arts, och utsågs i januari 2013 till redaktör för Art Jewelry Forum. Ben har varit redaktör för tre böcker utgivna av AJF. Han arbetar för närvarande på en publikation om smycken och genus tillsammans med Namita Wiggers, och är rådgivare för Médusa, en kommande utställning på Musée d’Art moderne de la Ville de Paris.

Maja Heuer
Maja Heuer är konstvetare med fokusområde på glas.
Hon har varit verksam vid olika konsthantverksinriktade museer i Stockholm samt vid glasmuseet i Växjö.
2011 grundade Heuer The Glass Factory, ett upplevelsebaserat, interaktivt glasmuseum beläget mitt i Glasriket. Museet fungerar som kunskapscentrum och kreativ mötesplats för konstnärer, designer och besökare.
Med utställnings- och programverksamhet, interdisciplinära experimentella samarbeten samt genom nationella och internationella utbyten verkar Heuer för att The Glass Factory  skall fördjupa, utveckla och stärka konstformen glas i Sverige.

Marcia Harvey Isaksson
Marcia Harvey Isaksson är grundare av Fiberspace, ett galleri i hjärtat av Sofo, Stockholm, som visar samtida textil konst, hantverk och design. Efter studier i produkt- och inredningsdesign vid Beckmans Designhögskola, inledde Marcia sin karriär 2008 som inredningsarkitekt vid en av Stockholms största arkitektbyråer. Tre år senare startade hon eget under namnet sqCircle AB, en inredningsdesignstudio fokuserad på utställningsarkitektur och konceptutveckling. Men det är passionen för textilier och önskan om att skapa en plats där man kan presentera alla aspekter och möjligheter som textiler och fibrer erbjuder som drev Marcia att grunda Fiberspace för lite drygt ett år sedan.

Love Jönsson
Love Jönsson är utställningsansvarig intendent på Röhsska museet i Göteborg och har varit curator för utställningar också på andra institutioner, som Tendenser 2007: Transmission (Galleri F15, Moss, Norge 2007) och The Art of Collecting: 6th Tallinn Applied Arts Triennial (Eesti Tarbekunsti- ja Disainimuuseum, Tallinn, Estland 2012). Som skribent och konsthantverkshistoriker har han medverkat i ett sextiotal böcker och utställningskataloger, senast katalogen till Mona Wallström: Angående Hus nr 10 (Gustavsbergs konsthall 2016).
 
Välkommen!

Samtalet är ett samarbete mellan Iaspisprogrammet och Konsthantverkscentrum (KHVC).

För frågor, välkommen att kontakta Iaspis projektsamordnare Annika Björkman, ab@iaspis.se
 

Uppdaterad: 2016-12-05 Tipsa om sidan

Foto: A.Knap. MADE BY: YOU, Eskilstuna Konstmuseum 2012. Konsthantverkskollektivet MADE BY: (Åsa Lockner, David Taylor, Agnieszka Knap) tillsammans med museets besökare.

  • Adress: IASPIS, Konstnärsnämnden Maria skolgata 83, 2 tr, SE-118 53 Stockholm
  • Telefon: +46 (0)8 - 506 550 00
  • E-post: info@iaspis.se