Till Startsidan(Snabbkommando: Alt+ 1)
Startsida / Nomadiskt konstverk i molnet och duett med teslaspole

Nomadiskt konstverk i molnet och duett med teslaspole

2016-06-17
Tio miljoner till nyskapande kultur. Okänt moln på Väg mot Sverige och Teslaprojektet är två exempel på projekt som fått ekonomiskt bidrag när Kulturbryggan fördelar drygt tio miljoner till 47 kulturprojekt. Det sker i stödformerna startstöd och genomförandestöd. Totalt stöds projekt i 18 av 21 län i Sverige.

Se listan över de 47 projekt som fått stöd.

Okänt moln på Väg mot Sverige

Lundahl & Seitl beviljades 618 000 kr i genomförandestöd till projektet.

Okänt Moln på Väg mot Sverige är ett nomadiskt konstverk med smartphoneteknologi som sammanför människor vid en bestämd plats och tid. Det digitala konstverket färdas över nationella gränser, i huvudsak inom Sverige och Norden, men även runt stora delar av jordklotet. Likt ett väderfenomen föregås molnet av sitt “rykte” – genom sociala media, väderleksrapporter och tidningsartiklar.

Molnet skapas som ett anpassningsbart verktyg för dess besökare; att genom ett perspektivskifte försöka förstå de förändringar som sker i världen idag, inklusive massmigration, nationalism och segregering, samt det som kommit att bli ett nav i vår samtid: teknologin.

Teslaprojektet

Stina Nyberg beviljades 74 000 i startstöd.

Teslaprojektet är ett projekt om vetenskap, scenmagi och den kvinnliga nörden. Den förstudie som ansökan avsåg innebär ett samarbete mellan koreografen Stina Nyberg, fackförbundet Elektrikerna och arkivarien Sandra Linnell. Efter ett gemensamt arbete kommer det att byggas en teslaspole, en elektrisk transformator med kapaciteten att skjuta blixtar genom luften.

På sikt kommer teslaspolen att användas i en scenföreställning som framförs av Stina Nyberg i duett med teslaspolen. En föreställning där ljud, ljus och rörelse är huvudaktörer, och där ett yrke där kvinnor är underrepresenterade tar plats i ett publikt rum.

Beslutet

Beslutet om projektbidrag i Kulturbryggans första utlysning för året fattades den 13 juni 2016 av Kulturbryggans beslutandegrupp.

 
 
Uppdaterad: 2016-06-22 Tipsa om sidan

Relaterad information

Listan över de 47 projekt som fått stöd.

Läs mer om Kulturbryggan

  • Adress: Konstnärsnämnden, Maria skolgata 83, 2 tr, 118 53 Stockholm
  • Telefon: 08 - 506 550 00
  • E-post: info@konstnarsnamnden.se