Till Startsidan(Snabbkommando: Alt+ 1)
Startsida / Nytt komponistresidens testas i Chile

Nytt komponistresidens testas i Chile


Foto: Max DonosoDIN399, Valparaiso, Chile
2016-05-19
Det kulturella utbytet mellan Sverige och Chile utvidgas när Konstnärsnämnden genomför en pilotstudie kring ett nytt internationellt samarbete med musikaktörer i Chile

- Det är viktigt för oss att få influenser utifrån, Chile ligger långt bort, men det är också ett sätt för oss att visa vad vi kan.

Orden kommer från Luis ”Toto” Alvarez, gitarrist och komponist, verksam i Viñja del Mar som är huvudorten i regionen Valparaiso, en dryg timmes bilresa från huvudstaden Santiago de Chile. Toto är föreståndare för en kulturförening i Viñja del Mar som bland annat driver ett skivbolag och en musikfestival under namnet Acéfalo. Mycket av verksamheten kretsar kring Din399, en byggnad i Valparaiso som tidigare inrymde Danmarks konsulat, men som nu gjorts om till ett kulturcentrum med konstnärsateljéer, hotell, kontor, replokaler och en konsertlokal.

- Vi brukar ha ett par komponister och musiker på besök varje år, säger Toto och berättar om en rad givande samarbeten med konstnärer från USA, Spanien, Japan och Österrike. Den musikaliska inriktningen är främst på akustisk folkmusik, men flera av de tidigare residenterna har varit aktiva inom jazz och elektronisk musik berättar Toto.

Residenset är tänkt att genomföras i samarbete med Din399 och under hösten/vintern kommer en första pilotresidens att genomföras. Men istället för att skicka en tjänsteman för att utreda förutsättningarna för ett framtida samarbete har Konstnärsnämnden valt att skicka en konstnär. Den som valts ut för att genomföra piloten är folkmusikern, gitarristen och komponisten Mattias Perez från Karlstad. För honom är Chile och chilensk musik ingen nyhet.

 

- Min pappa kom till Sverige som politisk flykting på sjuttiotalet, så jag växte upp med den chilenska folkmusiken  och vistraditionen med rötter tillbaka till Victor Jara och Violeta Parra, säger Mattias Perez.
 
Mattias Perez har främst varit verksam inom skandinavisk folkmusik, men på senare år har han även samarbetat med den chilenske musikern Nano Stern. Detta väckte Mattias intresse för att utforska vidare kring sina egna musikaliska rötter i Sydamerika. 

- För mig är det otroligt tacksamt  att få komma till en avskild plats och få möjlighet att arbeta med min musik i lugn och ro och få utforska mitt komponerande vidare. Som gitarrist är det extra intressant det blir till just Chile eftersom i chilensk folkmusik har gitarren samma starka ställning som tillexempel fiolen har inom svensk och nordisk folkmusik. Jag hoppas att det residenset kommer leda fram till intressanta möten och inspirera till i ny musik och konserter. Dessutom är Valparaiso och Viña del Mar en inspirerande plats vid havet dit många konstnärer och artister söker sig i Chile.

Samarbetet med Chile kommer att utvärderas baserat på Mattias Perez erfarenhet och om det permanentas kommer residenset att bli sökbart under 2017.

 
Uppdaterad: 2016-05-24 Tipsa om sidan

Relaterad information

Läs mer om DIN399 (på spanska)

Läs mer om konstnärsresidens internationella residens inom musik

  • Adress: Konstnärsnämnden, Maria skolgata 83, 2 tr, 118 53 Stockholm
  • Telefon: 08 - 506 550 00
  • E-post: info@konstnarsnamnden.se