Till Startsidan(Snabbkommando: Alt+ 1)
Startsida / 2016 års konstnärsstipendier ur Ganneviksstiftelsen går till Karin Mamma Andersson, Pernilla August, Neneh Cherry, Staffan Göthe och Kenneth Kvarnström.

2016 års konstnärsstipendier ur Ganneviksstiftelsen går till Karin Mamma Andersson, Pernilla August, Neneh Cherry, Staffan Göthe och Kenneth Kvarnström.


2016-05-02
För fjärde året delade Per Ganneviks stiftelse för kulturella ändamål ut årets stipendier vid en ceremoni på Kulturhuset Stadsteatern i Stockholm på måndagskvällen. Fem konstnärer inom bild och form, teater, musik, dans samt film – fick ta emot stipendier uppgående till sammanlagt 2,5 miljoner kronor, 500 000 kronor vardera för sina konstnärliga livsgärningar.

Stipendierna möjliggörs genom en omfattande donation till Konstnärsnämnden från affärsmannen och konstälskaren Per Gannevik som avled 2011. I hans namn inrättade Konstnärsnämnden Per Ganneviks stiftelse för kulturella ändamål. Syftet med stiftelsens stipendier är att enligt donatorns vilja stödja konstnärskap som kan förväntas få stor betydelse för kulturarvet.

Motiveringarna for valet av respektive stipendiat 2016 lyder:

Karin Mamma Andersson – bild och form

För ett konstnärskap som på ett drabbande sätt iscensätter ett ödesmättat existentiellt drama. Under en mångtydig, projicerad bildvärld har hon skapat ett måleri som flödar fritt. Skärpa och avgrundsdjup samsas med en alldeles egen humor hos Karin Mamma Andersson

Pernilla August – film

Filmen är efter många års blandbruk numera den fasta hemvisten för henne. Idag är hon en internationellt erkänd filmregissör. Filmkonsten, liksom teatern, är en allvarsam lek. Den kräver både lättsinne och mod, skarpsinne och fantasi, lust och energi, djupa insikter och stor medkänsla samt ett rejält praktiskt handlag. Och den leken behärskar hon till fulländning.

Neneh Cherry – musik

Hon är en levande ikon som alltid legat i konstnärlig framkant. Hon har konstant fortsatt att utvecklas musikaliskt och utforska olika uttryck på ett unikt sätt. Hon är en av Sveriges största artister i modern tid, med ett inflytande på samtida popkultur som saknar motsvarighet.

Staffan Göthe – teater

Hans dramatik förenar en djup kännedom om skådespeleriets möjligheter med en insikt om ordens svindlande bråddjup. Han är som en teaterkonstens cirkusdirektör, vars brokiga sällskap drar över landet. Den svenska 1900-talserfarenheten får nya dimensioner när han ger den plats på scen.

Kenneth Kvarnström – dans

En rörelsens mästare som i tre decennier stått i den svenska dansens absoluta centrum. En konstnär som med total kontroll förstått den sceniska bildens möjligheter. Han skapar flöden av rörelser, så intrikata och komplexa att en lätthet uppstår, det sublima. En konstnär som inte skyr det vackra och skapar dans, dans, dans.

Pressbilder

Pressbilder ligger längst ner på denna sida.

Kontakt

För mer information vänligen kontakta:

Per Ganneviks stiftelse för kulturella ändamål

2012 donerade finansmannen och konstälskaren Per Gannevik cirka 60 miljoner kronor till Konstnärsnämnden. I enlighet med testamentvillkoren bildades då Per Ganneviks stiftelse för kulturella ändamål. Stiftelsens ändamål är att stödja nu verksamma konstnärer som kan förväntas ha betydelse för kulturarvet. Stipendiaterna kommer att sökas inom de fem konstområden som Konstnärsnämnden vanligtvis stödjer – bild och form, musik, teater, dans och film. Stiftelsens styrelse är i enlighet med stadgarna densamma som Konstnärsnämndens styrelse.

Kortbiografier om stipendiaterna

Karin Mamma Andersson (Bild och form)

Karin Mamma Andersson är född 1962 och är uppvuxen i Luleå, men är nu bosatt i Stockholm. Hon började utbilda sig på skulpturlinjen vid Konstfack i Stockholm, men övergick till fri konst vid Kungliga Konsthögskolan i Stockholm där hon gick 1986-93.

I samband med en elevutställning började hon använda tillnamnet Mamma, först lite på skämt, men detta kom snabbt att bli hennes artistnamn. Karin Mamma Andersson är en av Sveriges mest kända konstnärer och hennes målningar har sedan slutet av 80-talet visats på många separat- och grupputställningar både i Sverige och internationellt. Hon representeras av gallerierna David Zwirner i New York, Stephen Friedman i London och Galleri Magnus Karlsson i Stockholm.

Utställningar i urval: Hon representerade Sverige vid Biennalen i Venedig 2003, Mamma Andersson (turnerande utställning), Moderna Museet, Stockholm; Taidehalli Kunsthalle, Helsingfors; Camden Arts Centre, London (2007), Grafik, Grafikens Hus, Mariefred (2009), Who is sleeping on my pillow, David Zwirner, New York (2010), Dog days, Museum Haus Esters, Kunstmuseen Krefeld (2011) och Galleri Magnus Karlsson, Stockholm (2012), Behind the Curtain, David Zwirner, New York (2015).

Karin Mamma Andersson har också curerat utställningen Stargazer, Sven-Harrys Konstmuseum, Stockholm (2013).

Tidigare priser och utmärkelser i urval: 2006 tilldelades Karin Mamma Andersson Carnegie Art Award:s förstapris, Nordens största konstpris. 2010 utsågs hon till Filosofie hedersdoktor vid Luleå Tekniska Universitet och 2013 mottog hon Stockholms stads hederspris. Hon är ledamot i Konstakademien sedan 2002.

Pernilla August (Film)

Pernilla August är född 1958 i Stockholm. Hon gick ut Scenskolan i Stockholm 1982 och samma år fick hon sitt genombrott som skådespelare genom sin medverkan i Ingmar Bergmans Fanny och Alexander.

Därefter har hon i tre filmer och TV-serier fått spela Bergmans filmiska mor. Hennes rolltolkning i Den goda viljan (1992) belönades med priset för Bästa kvinnliga skådespelare vid Cannes filmfestival och gav henne en Guldbagge för Bästa kvinnliga huvudroll. Därefter har hon också spelat modern i Enskilda samtal (1996) och Larmar och gör sig till (1997).

Pernilla August har, förutom de många roller hon spelat på teaterscenerna, medverkat i närmare 70 filmer under sin karriär. Däribland finns de internationella storproduktionerna Star Wars I – Det mörka hotet (1999) och Star Wars 2 – Klonerna anfaller (2002). På senare år har vi sett henne i Call Girl (2012), Det vita folket (2015) och Gentlemen & Gangsters (2016).

Förutom att hon är en av våra mest kända och uppskattade skådespelare på film och teater har hon också regisserat både kortfilm, TV-serier och långfilm. Som långfilmsregissör debuterade hon med Svinalängorna (2010), som hon också skrivit manus till tillsammans med Lolita Ray. Filmen gav henne en Guldbagge för Bästa regi och den blev utsedd till Sveriges bidrag till Oscarsgalan. I september i år har filmen Den allvarsamma leken svensk biografpremiär.

Tidigare priser och utmärkelser i urval: Vann Guldbagge 1992 för Bästa skådespelerska, för Bästa kvinnliga biroll 2000 och 2011 för Bästa regi och har dessutom varit nominerad till ytterligare fem Guldbaggar i olika kategorier. Hon har också fått Teaterförbundets Gösta Ekman-stipendium 1998, den kungliga medaljen Litteris et Artibus 2002, O'Neill-stipendiet 2002 (Dramaten), Region Skånes kulturpris 2010 och många andra internationella filmpriser och nomineringar.

Neneh Cherry (Musik)

Neneh Cherry är född 1964 i Stockholm. Hon växte upp i Skåne, men hoppade av skolan i Hässleholm och flyttade som fjortonåring till London för att ägna sig åt musik. Hon har under perioder bott i flera andra länder, men den brittiska huvudstaden är hennes nuvarande bostadsort.

Neneh Cherry kom till den engelska musikscenen i slutet av punkeran och var med i flera olika band. Efter punkperioden började hon tidigt med rapmusik. Solokarriären inleddes 1982 med Stop the War, en protestsång om Falklandskriget. Singeln Buffalo Stance som släpptes 1988 nådde hög placering på den brittiska singellistan, hamnade också i toppen på olika amerikanska listor och blev en världshit. Andra kända Neneh Cherrylåtar är till exempel Manchild (1989) och Woman (1996) samt 7 Seconds (1994, tillsammans med Youssou N’Dour)

Neneh Cherrry har gjort fyra soloalbum: Raw like Sushi (1989), Homebrew (1992), Man (1996) och Blank Project (2014) som släpptes efter ett långt uppehåll under eget namn. Genom sin långa karriär har hon också gjort en mängd samarbeten med andra artister och i flera olika musikgenrer. Skivor som släppts i andra konstellationer är till exempel med Laylow (2006) och Medicine (2009) med CirKus och The Cherry Thing (2012) med jazzgruppen The Thing.

Tidigare priser och utmärkelser i urval: Vann Brit Award för Bästa internationella artist 1990, MTV Europe Music Award för bästa låt (7 Seconds) 1994 och en Grammis för Årets jazz 2013. Neneh Cherry blev invald i Swedish Music Hall of Fame 2015.

Staffan Göthe (Teater)

Staffan Göthe är född 1944 i Luleå, och bosatt i Stockholm. Han är skådespelare, dramatiker och regissör.

Staffan Göthe gick skådespelarutbildningen på Statens scenskola i Göteborg 1969–71. Därefter har han varit anställd som skådespelare bland annat på Regionteatern i Växjö, Folkteatern i Göteborg, Folkteatern i Gävle och som frilansande skådespelare och regissör på ett flertal andra teatrar. I mitten av 90-talet började han som skådespelare på Dramaten. Under åren 2004–2011 innehade Staffan Göthe en professur vid Teaterhögskolan i Malmö, där han 1976–1979 också varit rektor under dåvarande namnet Statens scenskola i Malmö̈.

Staffan Göthe debuterade som dramatiker 1972 med En natt i februari. Han har sedan dess skrivit en mängd pjäser för både barn och vuxna och är en av Sveriges främsta och mest spelade dramatiker. Boken Lysande eländen, en samlingsvolym med 22 av Göthes dramatiska verk gavs ut 2003.

Dramatik och manus i urval: Tjejen i Aspen (1972), La strada del amore (1986), En uppstoppad hund (1986), Den perfekta kyssen (1990), Kärlekens himmelska helvete (1993), Ett lysande elände (1999), En slavisk dans (2015).

Film- och TV-roller i urval: Offside (1971), Stormen (1998), Min skäggiga mamma (2003), Gentlemen & Gangsters (2015).

Tidigare priser och utmärkelser i urval: Svenska teaterkritikers Teaterpris 1988, Litteris et Artibus 2002, Svenska Akademiens teaterpris 2005 och Stockholms stads hederspris 2006.

Kenneth Kvarnström (Dans) 

Kenneth Kvarnström föddes 1963 i Karis i Finland och är en finlandssvensk koreograf, dansare och professor. Han är bosatt i Stockholm, men har genom åren periodvis även arbetat i Finland.

Han utbildade sig till dansare på Balettakademien och grundade 1987 sitt eget danskompani K. Kvarnström & Co.

Hans produktioner har också spelats av många andra kompanier runt om i världen, bland annat Sydney Dance Company, Cullbergbaletten och Göteborgs Operans danskompani. Under stora delar av sin karriär har han också haft olika chefsjobb inom dansområdet. Bland annat som professor i koreografi på Tetaerhögskolan i Helsingfors, samt konstnärlig ledare för dansgruppen vid Helsingfors stadsteater.

När Kenneth Kvarnström blev chef på Dansens Hus 2004–2007 breddade han repertoaren med mer ungdomsinriktad kultur, samt byggde upp nya strukturer inom dansområdet. Han blev därefter utnämnd till konstnärsprofessor av Finska Staten 2008 och var huskoreograf för Helsingfors Stadsteaters Danskompani mellan åren 2010–2012. Sedan 2013 är han konstnärlig ledare för dansen på Kulturhuset Stadsteatern.

Kenneth Kvarnström räknas som en av Nordens absolut främsta koreografer inom samtida dans. Bland hans verk finns bland annat: no-no, come back (to me) sofa(r) och nu senast TRE.

Tidigare utmärkelser: Finska Statens Kulturpris 1996, Cullbergstipendiet 2003, Svenska teaterkritikers förenings danspris 2008 och Pro Finlandiamedaljen 2011.

Pressbilder

  • Karin Mamma Andersson - Patrick Miller
  • Pernilla August - Johan Bergmark
  • Neneh Cherry - Kim Hiorthoy
  • Staffan Göthe - Kerstin Wixe
  • Kenneth Kvarnström - Petra Hellberg 

PressbilderKarin Mamma Andersson Foto Patrick Miller.jpgPernilla August Foto Johan Bergmark.jpgNeneh Cherry Foto Kim Hiorthoy.jpgStaffan Göthe Foto Kerstin Wixe..jpgKenneth Kvarnstrom foto Petra Hellberg.jpg
 
Uppdaterad: 2016-05-09 Tipsa om sidan

Pressbilder

Pressbilder finns längst ner på denna sida.

Läs mer om Ganneviksstifelsen

  • Adress: Konstnärsnämnden, Maria skolgata 83, 2 tr, 118 53 Stockholm
  • Telefon: 08 - 506 550 00
  • E-post: info@konstnarsnamnden.se