Till Startsidan(Snabbkommando: Alt+ 1)
Startsida / ​Linda Västrik får Mai Zetterling-stipendiet 2016

​Linda Västrik får Mai Zetterling-stipendiet 2016


Amy ÖrströmLinda Västrik
2016-01-29
Årets Mai Zetterling-stipendium går till filmaren Linda Västrik från Göteborg. Stipendiet delas ut på Göteborg Filmfestivals invigning den 29 januari 2016. Mai Zetterling-stipendiet om 200 000 kronor är ett av Sveriges största stipendier som delas ut till dokumentärfilmare.

Linda Västrik var senast aktuell med dokumentärfilmen De dansande andarnas skog (2013) som fick stor uppmärksamhet. I arbetet med filmen följde hon akafolket i Kongos regnskog under närmare tio års tid. Filmen vann "Peter Wintonick Special Jury Award for First Appearance" på den prestigefyllda festivalen IDFA i Amsterdam. Den blev också Guldbaggenominerad i kategorin Bästa dokumentär. Linda Västriks nya pågående filmprojekt Colony Lapland spelas in i Sverige och tar avstamp i samernas situation.

Mai Zetterling-stipendiet om 200 000 kronor är ett av Sveriges största stipendier som delas ut till en dokumentärfilmare. Priset delas ut av Bengt Toll, ordförande för Konstnärsnämndens arbetsgrupp för teater-, dans- och filmkonstnärer.

Stipendiemotivering:

Årets Mai Zetterling-stipendium går till en filmare som konsekvent och kompromisslöst tar sig an till synes omöjliga projekt och skapar både vackra och skakande filmer som upprör och engagerar. Som intensivt närvarande subjekt i sina egna filmer tar hon oss med på svindlande gränsöverskridande resor in i det mest privata – både i familjen och regnskogen.

Om Linda Västrik

Linda Västrik, regissör, är född 1972 i Göteborg. Hon växte upp i Vietnam och har arbetat med film i Afrika och i Sverige.

Linda Västrik har sedan starten av sin foto- och filmbana varit inriktad på att dokumentera verkligheten på ett dramatiskt sätt. 1991-92 studerade hon fotografi på ICP i New York, därefter bistod hon fotografer som Christer Strömholm, Brian Weil och Larry Clark parallellt med sina studier vid Fotohögskolan i Göteborg. Senare studerade hon dokumentärfilm på Dramatiska Institutet i Stockholm där hon tog examen år 2000.

Hennes första film var den prisbelönta dokumentärfilmen Pappa och Jag (2007) som byggde på hennes egen komplicerade relation med sin far. Pappa och jag orsakade en diskussion i medier och gav henne flera utmärkelser för bästa film i internationella tävlingar. Därefter har Linda även arbetat med att skriva skönlitteratur, producera och regissera animationer och som filmfotograf för dokumentärfilm. Hennes fullängdsdokumentär De Dansande Andarnas Skog filmades på 16 mm film inne i den tropiska regnskogen i Kongobäckenet och skildrar det primitiva akafolkets liv. Filmen tog tio år att färdigställa. Linda Västriks nya pågående filmprojekt Colony Lapland spelas in i Sverige och tar avstamp i samernas situation.

Visning under festivalen

Visning av De dansande andarnas skog under Göteborgs Filmfestival

Fredag 5 februari kl. 13.00

BIO VALAND, Storgatan 43 (Akademin Valand) Göteborg
Gratis, först till kvarn.
längd 1 tim, 45 min


Tidigare Mai Zetterling-stipendiater

 • Måns Månsson, 2015
 • Ester Martin Bergsmark, 2014
 • Mia Engberg, 2013
 • Erik Gandini, 2012
 • David Aronowitch och Hanna Heilborn, 2011
 • Karin Westerlund, 2010
 • Nahid Persson, 2009
 • Inget stipendium delades ut 2008 
 • Ola Simonsson och Johannes Stjärne Nilsson, 2007 Lena Einhorn, 2006

Pressbilder från filmen De dansande andarnas skog, foto:Linda Västrik

Pressbild: porträtt av Linda Västrik i skogen, foto: Amy Örström.
Pressfoton finns bifogade. Vid publicering ska fotografens namn anges.

Länk till pressbilder

 
Uppdaterad: 2016-01-29 Tipsa om sidan

 

 • Adress: Konstnärsnämnden, Maria skolgata 83, 2 tr, 118 53 Stockholm
 • Telefon: 08 - 506 550 00
 • E-post: info@konstnarsnamnden.se