Till Startsidan(Snabbkommando: Alt+ 1)
Startsida / Nathalie Djurberg får Bildkonstnärsfondens Stora stipendium

Nathalie Djurberg får Bildkonstnärsfondens Stora stipendium


Nathalie DjurbergFrån filmen "Once removed on my mothers side"
2015-11-19
Bildkonstnärsfonden har beslutat att tilldela bildkonstnären Nathalie Djurberg 2015 års Stora stipendium på 300 000 kr.
Stipendiet tilldelas en aktiv konstnär som med en mycket hög konstnärlig kvalitet har stor betydelse för nya generationer av konstnärer.
Bildkonstnärsfondens motivering lyder:
Nathalie Djurberg är mest känd för sina provokativa stop-motion filmer. I leranimationer skapar hon karaktärer som personifierar den mänskliga naturens skrämmande och frånstötande sidor. Hon rör sig kring outtalade rädslor och tabubelagda ämnen, och hon gör det utan några säkra svar. De animerade filmerna sammanför en klassisk dramaturgi med absurda och kraftfulla inslag, både visuellt och tematiskt. Djurberg anknyter till myter, fabler och arketyper från sagornas värld, men precis som tid och rum löses de hela tiden upp och får representera nya aspekter av mänskligt beteende.
Med imponerande hastighet etablerade Djurberg sig på såväl den nationella som internationella konstscenen efter sin examen från Malmö konsthögskola 2002. I animationerna har hon hittat ett sätt att kombinera sina förmågor som storyteller, skulptör och målare. Hon bygger upp detaljrika miljöer som i sitt uttryck och sin färgsättning kan ge associationer till barnfilm och vid en första anblick kan tilltalet kännas direkt och lättillgängligt, men under ytan lurar förtätade berättelser om maktmissbruk och utsatthet. I utställningarna förenas ofta rörlig bild, ljudspår och stora skulpturinstallationer som i The Experiment 2009 vilken prisades med Venedigbiennalens Silver lejon som tilldelas en ung lovande konstnär.
Under många år har Djurberg samarbetat med tonsättaren Hans Berg. Hans musik samverkar kongenialt med berättelsernas uppbyggnad, sätter tempo och bidrar starkt till stämningen i filmerna.
Möjligheten att få följa utvecklingen av detta egensinniga och självständiga konstnärskap inger stor glädje och förväntan.
Nathalie Djurberg är född 1978 och utbildad på Malmö konsthögskola 1997-2002. Hon arbetar sedan flera år tillsammans med tonsättaren Hans Berg. De har ställt ut flitigt både i Sverige och internationellt och är 2016 aktuella med en stor utställning på Wanås konst.
Stipendiet kommer att överlämnas vid en mottagning på Konstnärsnämnden den 1 december.
Mer information om stipendiet och tidigare mottagare
Nathalie Djurberg företräds av Lisson Gallery, http://www.lissongallery.com/artists/nathalie-djurberg-hans-berg
Kontaktperson: Claus Robenhagen, claus@lissongallery.com
Bildkonstnärsfonden är det organ inom Konstnärsnämnden som beslutar om stipendier och bidrag till bild- och formkonstnärer.

PressbilderNathalie press.jpgonce removed on my mothers side02.jpg! wasn't made to play the son02.jpg
 
Uppdaterad: 2015-11-19 Tipsa om sidan

 

  • Adress: Konstnärsnämnden, Maria skolgata 83, 2 tr, 118 53 Stockholm
  • Telefon: 08 - 506 550 00
  • E-post: info@konstnarsnamnden.se