Till Startsidan(Snabbkommando: Alt+ 1)

Residens inom flera områden

Residens i Sverige på regional nivå

Dalarna

Stiftelsen Arkivbyggnaden, i Smedjebacken, som sommartid driver konsthallen Arkivhuset, har ett nyinrättat residensstipendium för konstnärer inom bild-, ord- eller scenkonst.
http://arkivhuset.net/wp-content/uploads/2014/02/Residensstipendium.pdf

Gotland

Bergmangårdarna på Fårö tar emot konstnärer, forskare och journalister från hela världen. Stiftelsen erbjuder boende och arbetsplats i en miljö som skall ge näring till tänkande och skapande.
http://www.bergmangardarna.se/se/

Halland

Art Inside Out, Varberg. Erbjuder professionella aktörer från olika länder och discipliner inom kulturområdet att under en tid vara med och påverka stadens utveckling.
http://www.regionhalland.se/kultur/vara-arbetsomraden/vara-arbetsomraden/art-inside-out/open-call-for-the-role-of-culture-in-urban-development-residency/

Kulturresidens, Kultur i Halland vill med kulturresidens undersöka möjligheterna att forma en ny modell för konstnärligt skapande i en liten region som saknar stora fasta institutioner. Modellen ska fungera som en mobil institution och utveckla möten mellan konstnären och publiken i rörliga och tvärkulturella former.
http://www.regionhalland.se/kultur/vara-arbetsomraden/vara-arbetsomraden/kulturresidens-kreativa-motesplatser/ 
https://www.regionhalland.se/kultur/vara-arbetsomraden/vara-arbetsomraden/kulturresidens-kreativa-motesplatser/open-lab-halland-20151/ 
http://www.regionhalland.se/kultur/upplev-kultur/rum-for-dans/

Jönköping

Kultivera, Tranås. Ett residensprogram för konstnärer inom olika konstområden. För 2014 fanns residens inom konstarterna bildkonst, dans och litteratur.
http://www.kulturresidens.se/

Skåne

ARNA (Art and Nature), Härlösa. Under 2011 startade en internationell artist in residence verksamhet upp mot professionella konstnärer och miljöaktivister från hela världen.
http://www.arna.nu/about_residency.html

Milvus Artistic Research Center (MARC), Kivik. Ger möjlighet till dans konstnärer att fokusera på specifika forskningsfrågor utan att det behöver resultera i en slutprodukt. Marc har ett intresse av tvärvetenskapligt samarbete och välkomnar även andra discipliner.
http://www.milvusart.se/artists.html

Stockholm

Dansens Hus bedriver sedan våren 2009 ett residensprogram för att erbjuda möjlighet att vidareutveckla och fördjupa konstnärliga idéer och projekt. Ansökan är öppen för alla som på något sätt är aktiva inom danskonsten så som koreografer, dansare, bildkonstnärer, filmare, skribenter, producenter, projektledare etc.
http://dansenshus.se/om-oss/residens-varen-2014/

Jordbro Världsorkester erbjuder konstnärer inom olika discipliner en residensvistelse för att utveckla arbetsmetoder och konstnärligt uttryck. Det kan handla om repetitions-möjligheter och konstnärlig samverkan.
http://jordbrovarldsorkester.se/index.php/artists-in-residence

Residens Skärholmen, Stockholm Stadsteater erbjuder den som har ett konstnärligt projekt möjligheten att använda sin scen och viss teknik. Utöver teaterprojekt kan det vara bildkonst, musik, dans m.m.
http://www.stadsteatern.stockholm.se/media/Residenstext.pdf

Härjedalen

Härjedalens konstnärliga residens program. Härjedalens kulturcentrum ger möjligheten till unga konstnärer inom olika konstnärliga discipliner att förbättra sin kreativitet och uppfinningsrikedom. Det finns en dans/teater studio och en mindre studio till exempel för en målare, illustratör eller skribent.
http://www.transartists.org/air/h%C3%A4rjedalen 

Västra Götaland

Steneby AIR, Dals Långed. Nationella och internationella konstnärer inom samtliga konstområde erbjuds möjlighet att söka residensvistelse på Stenebyskolan i Dals Långed.
http://steneby.se/2015/03/24/steneby-air-varat-eget-artists-in-resident-program/ 

Regionala residens i andra länder

Västra Götalandsregionen har ett samarbete med TCG Nordica om ett Artist in Residence program. TCG Nordica är ett internationellt kulturcentrum med en scen, konstgalleri, restaurang och ligger i Kunming, Kina.
http://www.tcgnordica.org/en/start/

Uppdaterad: 2016-02-11 Tipsa om sidan

 

Anmäl residens till Konstnärsnämndens sammanställning genom att mejla till residens@konstnarsnamnden.se

  • Adress: Konstnärsnämnden, Maria skolgata 83, 2 tr, 118 53 Stockholm
  • Telefon: 08 - 506 550 00
  • E-post: info@konstnarsnamnden.se