Till Startsidan(Snabbkommando: Alt+ 1)

Residens inom bild och form

Konstnärsnämndens residens inom bild och form

Läs mer om de residens som Konstnärsnämnden erbjuder här »

Residens i Sverige på regional nivå

Blekinge

EuropeanArtist.tv, Olofström. Residensprogram för 2014 är nära kopplat till ett lokalt Art & Technology projekt i Olofström. Främst riktat mot bildkonstnärer och designers m.fl.
http://faassen.wix.com/europeanartists/ 
http://www.artandtechnology.se/#!about/c24vq

Dalarna

Fallsbjörkens Ateljéprogram välkomnar konstnärer att ansöka om en arbetsperiod i en kulturhistorisk fäbodmiljö mellan Leksand och Rättvik i Dalarna.
http://fallsbjorken.se/

Gotland

Baltic Art Center, BAC är en arbets- och mötesplats för bildkonstnärer, curatorer, konstkritiker och akademiker med inriktning på samtidskonst. BAC är en internationell mötesplats i östersjöregionen och driver en mängd av produktion och residensprogram som för tillfället endast tar emot inbjudna deltagare.
http://www.balticartcenter.com/sv/

Gotland Film Lab, BAC. Gotland Film Lab erbjuder professionella aktörer, nationella och internationella filmskapare och konstnärer från de nordiska och baltiska länderna samt Ryssland, Vitryssland och Ukraina en residensvistelse i Visby.
http://www.balticartcenter.com/sv/

Halland

Konst i Halland har startat ett samarbete med västra Götaland regionen som fokuserar på curatoriell-och pedagogisk praktik.
http://www.kulturivast.se/konst/artist-in-residence-curatioriellt-och-pedagogiskt-201

Jämtland

Härke Konstcentrum delar varje år ut ett vistelsestipendium för bild- bild och formkonstnärer. Stipendiet består av 30 000 kronor och en månads fri vistelse på Härke Konstcentrum på Frösön samt erbjudande om utställningstid
http://www.harkekonstcentrum.se/?page_id=95

Kalmar

Air Kalmar 2013. Tre konstnärer/konstgrupper från USA och Tyskland besökte Kultivator, The Glass Factory, Lindö ateljéerna/Kalmar konstmuseum under två månader mellan 2013-07-15- 2013-11-01. Samarbete mellan Kalmar konstmuseum, Borgholm, Emmaboda och Kalmar kommun med stöd från Konstnärsnämnden och Regionförbundet i Kalmar län.
http://www.kalmarkonstmuseum.se/om-kalmar-konstmuseum/samarbetsprojekt/
http://www.konstnarsnamnden.se/default.aspx?id=16012

Capellagården, Öland. Capellagården förfogar över ett Artist in Residence stipendium, finansierat av Bengt Julins Stiftelse för konsthantverk, konstindustri och industridesign.
http://www.capellagarden.se/om_capellagarden

Norrbotten

Kirunastipendiet. Erbjuder utöver en summa pengar, en utställning samt en vistelse med tillgång till boende i Kiruna. Kan sökas av Bild- och formkonstnärer baserade i Sverige.
http://www.kiruna.se/kommun/Kultur-fritid/konst/Kirunastipendiet/

Luleå kommuns Ateljéstipendium. Stipendiet ger möjligheten att hyresfritt disponera en ateljé under ett år. Ateljén ligger i samma hus som Konstnärernas Kollektivverkstad (KKV) på Kronanområdet i Luleå (www.kkvlulea.se). Våningsplanet
http://www.kulturenshus.com/download/18.6bd866c1454d5c4c1de9c/1397218948662/Atelj%C3%A9stipendium+info.pdf

Skåne

KKV Grafik och KKV Monumental i Malmö har ett samarbete sendan 2010 med Künstlerhaus Lukas in Ahrenshoop, Tyskland. Varje år ges en bildkonstnär möjligheten att arbeta på KKV i Malmö och Lukas i Ahrenshoop.
http://www.kkvmm.se/sv/stipendieutbyte.html

KKV Monumental i Malmö, Kairo och Peking. Under 2013 startades ett utbytesprojekt mellan KKV Monumental och konstscenerna i Kairo respektive Peking. Det kretsade kring konstnärer som jobbar med verkstads-tekniker av olika slag med ett samtida uttryckssätt.
http://www.kkvmm.se/sv/stipendieutbyte.html

Landskrona Foto Residens, Landskrona kommun, Foto och Fröfabriken Creative Space initierar ett residensprogram för konstfotografer.
http://www.landskrona.se/Nyheter/Soek-Landskrona-Foto-Residens.aspx

Lilith Performance Studio i Malmö är en ideell organisation och en oberoende arena för praktisk konstnärlig forskning med fokus på prestanda. Varje år ges fyra konstnärer en möjlighet att presentera och utveckla ett nytt verk på plats i studion eller någon annanstans i Malmö.
http://lilithperformancestudio.com/

Stockholm

Nordiska gästateljén på Malongen. Gästateljén för bildkonstnärer drivs av den svenska sektionen av Nordiska Konstnärsförbundet tillsammans med deras samarbetsorganisationer.
http://www.nkf.se/malongen

Konstnärernas kollektivverkstad i Nacka (KKV), residensprogram har skapats för att stödja konstnärers utveckling, främst bildkonstnärer.
Programmet ligger bredvid konstnärens kollektiv verkstad och ger gästande konstnärer möjlighet att arbeta i verkstäderna.
http://kkv.nu/artist-in-residence/

Residence Botkyrka, är ett residensprogram för internationellt verksamma bildkonstnärer, curatorer och arkitekter som är intresserade av att arbeta i platsspecifika sammanhang.
http://botkyrkakonsthall.se/about-us/residence-botkyrka/ 

Sörmland

AIR Sörmland, ett vistelsestipendium för bildkonstnärer från Sverige, Norden och Östersjöregionen. Residensvistelsen är ett samarbete mellan Art Lab Gnesta, Eskilstuna konstmuseum, Katrineholms konsthall, Ebelingmuseet och Sörmlands museum.
http://airsormland.se/

Art Lab Gnesta erbjuder konstnärer inom olika konstområden studio, workshops och möjligheten att arbeta i relation till pågående projekt och närverk.
http://www.artlabgnesta.se/ateljeprogram/

 Västmanland

Grafikverkstan Godsmagasinet (GG). GG-verkstan bedriver två olika artist-in-residence-program, ett som riktar sig till Västmanlandskonstnärer och ett som är inriktat på internationella utbyten. GG deltar i ett utbytesprojekt som kallas Endegra, ett nätverk av grafikverkstäder runt om i Europa.
http://www.grafikverkstan.se/artists

Soil 1, Limsta. Ett internationellt residensprogram och utbytesprogram (främst för bildkonstnärer) i en lantlig miljö - ett samarbete mellan Limsta Säteri, Sverige och landsbygdsprojekt, USA
http://soilresidency.com

Västerbotten

Ricklundgården in Saxnäs, Vilhelmina kommun. Ricklundgården har två ateljéer som är tillgängliga året runt. Alla konstnärer oavsett konstområde kan ansöka. Finansieras av region Västerbotten och Vilhelmina kommun.
http://www.ricklundgarden.com/Start.html 

Västernorrland

Örnsköldsviks Kollektiv Verkstad (ÖKKV), tillsammans med Air Artists in Residence Krems (Austria) har ett årligt utbytesprogram sedan 2011 för bild och formkonstnärer.
http://www.okkv.se/okkv.html

Västra Götaland

Järnhallen Residence är ett ateljéprogram främst för internationellt verksamma bildkonstnärer, kuratorer och arkitekter som är intresserade av att arbeta kontext- och platsspecifikt. http://www.jarnhallen.se/new-page-2/  

Konstepidemin i Göteborg, har fem gästateljéer i huvudsak för internationella bild och formkonstnärer. Konstepidemin samarbetar med Konstnärsnämnden/Iaspis och Peja(Pépinières européennes pour Jeunes artistes).
http://konstepidemin.se/guest-studios-program/gastateljeer/

Nordiska Akvarellmuseet i Skärhamn. Sedan 2010 finns möjligheten för yrkesverksamma konstnärer att ansöka om ett 7-dagars kortstipendium; en veckas vistelse i en av museets gästateljéer.
http://www.mynewsdesk.com/se/nordiska_akvarellmuseet/news/ny-chans-att-soeka-kortstipendiet-7dagar-63940  

RUD AIR, Laxarby. Ett konstnärsdrivet projekt, öppen för konstnärer från hela världen. Huvudfokus ligger på bildkonst; (måleri, teckning, fotografi, video, installation och performance) men är även öppen för andra discipliner.
http://rudair.tumblr.com/

AiR Skövde, är konstnärsresidensprogrammet vid Skövde Konstmuseum. Residenset vänder sig till bild-, ljud- och performancekonstnärer och är främst tillägnat internationella konstnärer. AiRS verkar också aktivt i nätverksbyggande med konstnärer och institutioner.
Det stora årliga AiRS omfattar; resor, ateljebostad, produktionsbidrag samt ett stipendium.
Utlysning sker vi webbsidan:
http://skovde.se/airskovde

Västra Götalandsregionen, är i organiserandet av nationella och internationella residenser för bildkonstnärer i samarbete med tio konstinstitutioner i regionen. Ett liknande program kommer att utvecklas inom litteraturen.
http://www.vgregion.se/sv/Vastra-Gotalandsregionen/startsida/Kultur/Internationellt-kultursamarbete/

Östergötland

Rejmyre Art Lab är en konstnärsdriven organisation.  Deras verksamhet innehåller ett internationellt residensprogram. (mest inom området bildkonst). Erbjuder en platform för experimentalla och konceptuella glasprojekt i Rejmyre glasfabrik.
http://rejmyreartlaborg.ipage.com/home2014.html

Norrköping Air är ett tvåårigt experimentellt residensprogram organiserat av Vision Forum, Verkstad och Linköping University i nära samarbete med Norrköpings konstmuseum.
http://norrkopingair.blogspot.se/2013/07/norrkoping-air-pa-svenska.html  

Regionala residens i andra länder

Konst i Halland, är ett regionalt resurscentrum som drivs av Region Halland och Hallands konstmuseum. Konst i Halland arbetar med internationella konstnärsutbyten genom vistelsestipendier och ett mobilt residensprogram. Vänder sig både mot bildkonstnärer verksamma i Halland och bjuder utländska.
http://www.konstihalland.se/konstnarsinfo/konst-i-hallands-vistelsestipendium/

Västra Götalandsregionens internationella gästateljéprogram ger bildkonstnärer och konsthantverkare i Västra Götaland möjlighet att söka stipendium för att arbeta och bo utomlands under tre månader. Västra Götaland erbjuder ateljéer i, Kunming i Kina och Querétaro in México. Programmet erbjuder också konstnärer från México och Kina en vistelseperiod i en ateljé på Nordiska Akvarellmuseet i Skärhamn.
http://www.vgregion.se/sv/Vastra-Gotalandsregionen/startsida/Kultur/Stod-till-kulturutovare/Gastateljeer/
http://akvarellmuseet.org/

Uppdaterad: 2016-12-13 Tipsa om sidan

Anmäl residens till Konstnärsnämndens sammanställning genom att mejla till residens@konstnarsnamnden.se

  • Adress: Konstnärsnämnden, Maria skolgata 83, 2 tr, 118 53 Stockholm
  • Telefon: 08 - 506 550 00
  • E-post: info@konstnarsnamnden.se