Till Startsidan(Snabbkommando: Alt+ 1)
Startsida / Filmregissören Måns Månsson får Konstnärsnämndens Mai Zetterling-stipendium

Filmregissören Måns Månsson får Konstnärsnämndens Mai Zetterling-stipendium

2015-01-24
Årets Mai Zetterling-stipendiat blir regissören och filmfotografen Måns Månsson från Stockholm. Han var senast aktuell med Hassel-privatspanaren och blev 2008 uppmärksammad och guldbaggenominerad för H:r landshövding, ett svartvitt porträtt av politikern Anders Björck.
Mai Zetterling-stipendiet på 200 000 kr delas årligen ut till en filmregissör med hög konstnärlig kvalitet som vidgar gränserna för kort- eller dokumentärfilm. 
Stipendiet delas ut på Göteborg Filmfestivals invigning den 23 januari av Bengt Toll, ordförande för Konstnärsnämndens arbetsgrupp för teater-, dans- och filmkonstnärer.
Måns Månssons nya dokumentärfilm Stranded in Canton har svensk premiär på Göteborgs filmfestival.

Stipendiet delas ut med följande motivering:

2015 års mottagare av Mai Zetterling-stipendiet har utmärkt sig som en egensinnig regissör som oförväget rört sig i gränslandet mellan det fiktiva och det dokumentära berättande. Hans filmer har en stark personlig prägel där filmberättandets konventioner och givna formspråk både ifrågasätts och utmanas.
Med filmer som skildrar en högst verklig landshövding eller maniska Palmeutredare har Måns Månsson etablerat sig som en filmskapare med en särpräglad och originell egen röst.
.

Om stipendiaten

Måns Månsson, född 1982 i Stockholm, är en svensk regissör och filmfotograf. Han är utbildad vid Kungliga Konsthögskolan.
Efter kortfilmerna Clyde (2001) och Stockholm Street (2003) fick Måns Månsson ett mindre genombrott med Kinchen (2005) som följde sportkommentatorn Lasse Kinch under ett ishockey-VM.
I långfilmen H:r Landshövding (2008) porträtterades politikern och landshövdingen Anders Björck under ett år i sitt arbete. De två sistnämnda filmerna är gjorda i den s.k. cinéma-vérité-stilen där kameran iakttar okommenterat vad som sker utan några arrangerade intervjuer.
Månssons kortfilmer har visats på en rad internationella festivaler och både Kinchen och H:r Landshövding blev Guldbaggenominerade för bästa dokumentärfilm.

Månsson debuterade 2012 som spelfilmsregissör med den delvis dokumentära Hassel - Privatspanarna, den tolfte och enligt Månsson sista, filmen om Olov Svedelids poliskommissarie Roland Hassel som spelades av Lars-Erik Berenett.
Månsson är även filmfotograf och stod för filmfotot i Axel Peterséns uppmärksammade långfilm Avalon.
Närmast är Måns Månsson aktuell med dokumentärfilmen Stranded in Canton som producerats inom ramen för filmfestivalen CPH:DOX samt med spelfilmen Yarden efter Kristian Lundbergs bok med samma namn.

Månsson har tidigare varit fjärdemålvakt i Djurgårdens IF Fotboll samt spelat i det kongolesiska laget Kin City FC.

Filmografi:
Clyde (2001) – kortfilm
Stockholm Street (2003) – kortfilm
Kinchen (2005) – kortfilm
H:r Landshövding (2008) –dokumentärfilm
Hassel – Privatspanarna (2012) fiktion/dokumentär
A Good Friend of Mr. World (2009) – kortfilm
Avalon / filmfoto (2011)
Flugparken / filmfoto (2014)
Stranded in Canton (2014) –dokumentärfilm
Kommande: Yarden (2015) - spelfilm


Tidigare Mai Zetterling-stipendiater

Ester Martin Bergsmark, 2014
Mia Engberg, 2013
Erik Gandini, 2012
David Aronowitch och Hanna Heilborn, 2011
Karin Westerlund, 2010
Nahid Persson, 2009
Inget stipendium delades ut 2008
Ola Simonsson och Johannes Stjärne Nilsson, 2007
Lena Einhorn, 2006

 

Pressfoton finns bifogade. Vid publicering ska fotografens namn anges.
 
 


Kontakt

Tina Pettersson
Handläggare och sekreterare för arbetsgruppen för teater-, dans- och filmkonstnärer
tina.pettersson@konstnarsnamnden.se 
Telefon 08-506 550 58 / 00
 

PressbilderStranded in Canton_regi och foto Måns MånssonHassel-Privatspanare_Regi och foto Måns MånssonMåns Månsson_Foto Sara Mac key
 
Uppdaterad: 2015-01-22 Tipsa om sidan

 

  • Adress: Konstnärsnämnden, Maria skolgata 83, 2 tr, 118 53 Stockholm
  • Telefon: 08 - 506 550 00
  • E-post: info@konstnarsnamnden.se