Till Startsidan(Snabbkommando: Alt+ 1)
Startsida / Birgit Cullberg-stipendiet tilldelas koreografen och streetdansaren Zerjon Abebe.

Birgit Cullberg-stipendiet tilldelas koreografen och streetdansaren Zerjon Abebe.

2014-12-02
Stipendiet på 100 000 kr inrättades av regeringen 1999 när Birgit Cullberg fyllde nittio år. Årets stipendium går till koreografen och dansaren Zerjon Abebe.
Stipendiet kommer att delas ut lördagen den 6 december kl. 16.00 på Stora teatern i Göteborg av Bengt Toll, ordförande för arbetsgruppen för teater-, dans och filmkonstnärer hos Konstnärsnämnden.
Tidigare stipendiater är bl. a koreograferna Jefta van Dinther, Gunilla Heilborn, Anna Vnuk, Örjan Andersson, Birgitta Egerbladh m. fl.

Årets motivering
2014 års Birgit Cullberg stipendium tilldelas en koreograf och dansare som genom mångårigt och målmedvetet arbete tagit streetdansen från gatan in på de etablerade scenerna utan att förlora kontakten med dess ursprung.
 Zerjon Abebe är en del av danskollektivet Twisted Feet Dance Company, som hängivet och målmedvetet utvecklat streetdansen till ett självständigt sceniskt språk som fått stor betydelse för Sveriges dansliv.
 Zerjon Abebe och Twisted Feet Dance Company bedriver en omfattande dansundervisning för barn och unga, producerar dansfestivaler och spelar in dansfilmer, allt med stor energi och entusiasm.
 Men framför allt iscensätter Zerjon Abebe tillsammans med Twisted Feet dansproduktioner som med osviklig konstnärlig precision, teknisk perfektionism och koreografisk fantasi lyfter in gatans ”vibes” som en självklar del av dansens moderna uttrycksformer.

Om stipendiaten
Zerjon Abebe (född 1977) är en självlärd dansare och korograf främst inom streetdans, och han behärskar även andra dansstilar.
2004 grundade Zerjon Abebe danskompaniet Twisted Feet i Göteborg och gruppen har nu elva medlemmar. Twisted Feet jobbar både med egna föreställningar och driver en omfattande dansundervisning med fokus på streetdansens olika uttryck. De genomför varje år en sommarfestival i Göteborg och har nyligen startat ett stort uppdrag med stöd av Arvsfonden som kallas Community X för att utveckla dans/mötesplaster för unga i Västra Götalands regionen. Twisted Feets arbete genomsyras ofta av att bygga broar i samhället och i och med det hitta nya konstnärliga kommunikationsätt.
 Deras största dansproduktion ”Wallstreet” med premiär på Göteborgs Operan (2012), var den första streetdansföreställningen på en operascen i Sverige. I föreställningen ”Cinderella-i skuggan av skon” tog de upp såväl samhällsproblem, som personliga tankar om att inte passa in i samhällets ramar. Twisted Feet har även samarbetat med Backa Teatern och dess konstnärlige ledare Mattias Andersson i ”Det Sjunde Blinget”.

Zerjon Abebe har även framgång inom salsadans som han tävlar i. Han och hans partner Nina Kolbrunner blandar streetdans och salsa för att hitta en ny konstform som kallas ”salsa street fusion” och har fått stort genomslag på festivaler. I år var de inbjudna till flera av världens stora salsa/ dansfestivaler i bl. a USA, Indien, Dubai, Mexiko, Australien, Singapore, Frankrike och Sydafrika och är inbjudna till till ett femtontal andra länder under 2015.

Abebe har också koreograferat TV-shower, ordnat street-battles, medverkat i internationella tävlingar, gjort egna filmer samt koreograferat konståkning under 6 år för den flerfaldiga svenska mästaren Kristofer Berntsson.
 Nu arbetar Abebe och Twisted Feet med en föreställning som kommer att ha premiär hösten 2015 på Stora Teatern i Göteborg. Det är ett samarbete med Chalmers Högskola och har klimathotet som tema, föreställningen heter ” 5°C”.
Zerjon Abebe fick 2009 Göteborgs stads kulturpris och har i år mottagit Agnes Karlssons kulturpris.
 
Hemsida: http://twistedfeet.com/ 
Zerjon & Nina: https://www.youtube.com/watch?v=Uv2EonUVSEY 


Kontakt och pressbilder:
Tina Pettersson, handläggare
tina.pettersson@konstnarsnamnden.se
Telefon +46(0)8-506 550 58, 00
www.konstnarsnamnden.se
 


 

PressbilderTwisted feet _ Foto ASanna holmbergZerjon och Marcel_foto Sanmna HolmbergZerjon Abebe_foto Sanna holmbergZerjon Abebe_Foto Sanna holmberg
 
Uppdaterad: 2014-12-08 Tipsa om sidan

Zerjon Abebe_Foto Sanna holmberg 

  • Adress: Konstnärsnämnden, Maria skolgata 83, 2 tr, 118 53 Stockholm
  • Telefon: 08 - 506 550 00
  • E-post: info@konstnarsnamnden.se